naar berlijn, even slapen en veel eten

Berlijn, de stad waar sommigen geen genoeg van lijken te krijgen. Niet zo gek ver weg en er valt plenty te eten. Het is er ’s zomers te heet en ’s winters te koud, dus de nazomer lijkt het perfecte moment om te gaan.

Naar Berlijn

Als je met de auto naar Berlijn tuft moet je er rekening mee houden dat je voor de binnenstad een milieusticker nodig hebt. reizen binnen de stad doe je vooral met het uitgebreide metronetwerk. Die auto komt dus niet van zijn plek af. Misschien is het dan slimmer om met het vliegtuig of de trein te gaan.

De trein vertrekt elke twee uur vanuit Nederland en rijdt (afhankelijk van waar je instapt) in zo’n zes uur naar Berlijn toe. Nee, het landschap dat aan je voorbij trekt is niet bijzonder opwindend, dus je moet jezelf wel even zien te vermaken. Een retourtje in de prima tweede klas kost zo’n 100 euro. Je komt aan op Berlin Hauptbahnhof en vanaf daar stap je zo in de metro. Vliegen is ongeveer even duur, maar duurt iets korter.

Fietsen in Berlijn

Fietsliefhebber? De Deutsche Bahn heeft op veel grote kruispunten, trein- en metrostation grijs-rode huurfietsen staan. Als je je vooraf registreert bij Call-a-Bike kun je gemakkelijk op de fiets stappen bij het ene station en de fiets inleveren bij een ander station. T/m 25 augustus is elke rit korter dan 30 minuten gratis.

Slapen in Berlijn

Zeker, er zijn plenty hotels in Berlijn. Kies maar uit, maar een appartement huren via Airbnb vinden wij veel leuker. Via deze site kies je wie je huurbaas is en kijk je rechtstreeks in de kamers die te huur staan. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, want kamers zijn er vanaf 40 euro per nacht. Op de site Airbnb kun je kiezen of je een gedeelde kamer, privékamer of appartement wilt.

Berlijn heeft niet echt één centrum, maar Prenzlauerberg en Mitte zijn goede richtpunten als je iets zoekt wat vrij centraal ligt en ‘s avonds ook nog een beetje leuk is. De U- en S-bahn loopt bijna overal, dus daarover geen zorgen. Deze metro loopt niet 24 uur, dus wie op stap wil, doet er goed aan om een kamer in een uitgaansgebied te boeken. Of je neemt de nachtbus.

Eten in Berlijn

Woensdag geven wij je de lekkerste adressen voor Berlijn, maar je kunt hier al onze mini-gids vinden. Waar je slow coffee, Joods en waanzinnig vegetarisch kunt eten. Berlijn is misschien niet zo foodtrendzettend als andere wereldsteden, maar dat boeit de stad niet. Het ruige van Berlijn legt wél de basis voor initiatieven die vaak met food te maken hebben. Vervallen gebouwen krijgen nieuwe functies. En fijn aan Berlijn: eten in de stad is stukken goedkoper dan Londen en Parijs.

Nog praktischer

Uit de reisgids 100% Berlijn haalden wij een aantal zeer praktische tips. Vrijdag geven we 3 exemplaren van deze compacte, uitgebreide en handige reisgids weg.

·      Winkels in Berlijn zijn doorgaans van maandag t/m zaterdag tot 20.00 uur open, maar niet overal. In west-Berlijn sluiten veel kleinere winkels op zaterdagmiddag al om 16.00 of 14.00 uur. Bij de meeste restaurants is de keuken de hele dag open (check wel even online of op de facebookpagina van het restaurant) en bij sommige kun je zelfs tot ver na middernacht iets eten.

·      In de Berlijnse horeca word je zeer hoffelijk bediend. Fooi geven hóéft niet niet, maar wordt wel op prijs gesteld. 10% is een goede indicatie.

·      Berlijners spreken soms Engels (jongeren zeker), maar ze vinden het wel zo vriendelijk als je ze in het Duits aanspreekt. In west-Berlijn wordt beter Engels gesproken dan in oost-Berlijn.

 

 

berlijn