quinoa-risotto met kip en champignons

Vandaag vervangen we risotto eens door quinoa. En dat smaak net zo lekker! Is er geen snijbiet verkrijgbaar? Kijk onderaan het recept voor alternatieven!

Bekijk het recept voor caribische quinoa salade eens.

quinoa-‘risotto’ met kip en champignons

hoofdgerecht | 4 personen

300 g quinoa (supermarkt of natuurwinkel)
400 g champignons
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 gedroogde chilipepers, fijngehakt
2 el olie
100 ml droge witte wijn
700-800 ml hete groentebouillon (van tablet)
200 g kipfilet, in reepjes
500 g snijbiet*, blad en stelen, in repen van 3 cm
1 el boter
100 g geraspte Parmezaanse kaas + extra voor erbij
4 el fijngehakte bladpeterselie

Was de quinoa goed en laat uitlekken in een zeef.

Snijd 125 g champignons in kleine stukjes, halveer de rest of snijd grotere in vieren. Bak de ui, knoflook, chilipeper en fijngesneden champignons zachtjes ( 5 min. op matig vuur in de olie in een grote pan. Voeg de quinoa toe en bak deze even mee zodat die warm wordt. Schenk de wijn in de pan en laat deze al roerend verdampen. Schenk 700 ml bouillon erbij en kook de quinoa zonder deksel op de pan in ( 15 min. gaar, roer af en toe. Voeg evt. meer bouillon toe wanneer de quinoa te droog wordt.

Bestrooi de kipreepjes met zout en peper. Roer de snijbiet en kip na ( 10 min. door het gerecht zodat ze nog 5 min. mee kunnen garen.

Verhit de boter in een koekenpan, bak de champignonhelften en -kwarten ( 3 min. en breng op smaak met zout en peper. Roer vlak voor het serveren de geraspte Parmezaan en bladpeterselie door de quinoa. Breng op smaak met weinig zout en peper. Serveer de quinoa met de gebakken champignons en de extra Parmezaan.

*Snijbiet is een bladgroente die in Nederland niet altijd even makkelijk te krijgen is. Jammer, want de smaak, die doet denken aan een combinatie van spinazie en bieten, is verrukkelijk. In plaats van snijbiet kun je in dit gerecht ook wilde spinazie gebruiken of fijngesneden rode bieten of grofgesneden raapstelen of zomerpostelein.

Bereiden ± 30 min.

RECEPTEN EKE MARIËN  FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN  STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI 

DIT RECEPT VERSCHEEN EERDER IN DELICIOUS.PUUR.

quinoa risotto met kip en champignon