meer, meer, méér broccoli

Broccoli. We love it. En gelukkig zijn we daar niet de enige in. Met Big Bang Broccoli vraagt FoodGuerilla aandacht voor dit powerfood. Samuel Levie vertelde ons al waarom het zo’n prachtproduct is. Wij gaan met de stronk de keuken in!

broccoli met kip en ham

hoofdgerecht | 6 personen

2 l kippenbouillon (evt. van 4 tabletten)
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
verse gember (stukje van 10-12 cm), geschild en fijngesneden
1 biologische of boerenkip van 1½-2 kg
3 plakken gerookte achterham van ± 4 mm dik, elk in vieren gesneden
700 g Chinese broccoli, grote roosjes losgemaakt*
1 tl maïzena

Breng in een grote soeppan de kippenbouillon met de ui, knoflook en gember aan de kook. Leg de kip voorzichtig in de bouillon. Zorg dat de kip onderstaat, voeg anders nog wat kokend water toe. Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat 15-18 min. zachtjes koken.

Draai het vuur uit en laat de kip 2 uur in de bouillon afkoelen, dan is de kip helemaal gaar. Haal de kip uit de pan en verwijder de poten en de vleugels.**

Snijd het borstvlees met een scherp mes netjes langs het borstbeen af, zodat je 2 gare borstfilets hebt. Snijd de borstfilets in 1 cm dikke plakken, halveer evt. grote plakken.

Verwarm een grote platte schaal voor en leg het kippenvlees met de ham om en om dakpansgewijs in mooie cirkels in het midden. Dek af met aluminiumfolie tot gebruik.

Breng 1 liter van de overgebleven bouillon in een hoge pan aan de kook, voeg de broccoli toe en kook in 2-3 min. beetgaar.

Neem de broccoli met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken en leg deze rondom de kip en de ham.

Verwarm in een steelpan ½ kop van de bouillon, voeg er zout naar smaak aan toe en breng aan de kook.

Roer de maïzena met 1 el koud water goed los en schenk al roerend bij de bouillon. Laat kort koken, zodat het bindt en helder wordt. Breng evt. op smaak met nog een paar druppels sojasaus. Giet de dikkere bouillon gelijkmatig uit over de broccoli, kip en ham.

* Van Chinese broccoli worden vooral de bladeren en stelen gegeten – soms zit er ook een bloemhoofdje in, dat op een minibroccoli lijkt. De smaak van Chinese broccoli lijkt op die van broccoli, maar is zoeter. De groente is perfect om te roerbakken! Deze broccoli is trouwens niet hetzelfde als bimi: dat zijn minibroccoli’s met een lange steel, waar nauwelijks of geen blad aan zit. Als je geen Chinese broccoli kunt krijgen kun je gewone broccoli gebruiken. Houd de roosjes dan klein en snijd de steel dun.

** Van het kippenkarkas waar nog redelijk wat vlees aanzit, de poten en vleugels kun je met alle bouillon nog een heerlijke kippensoep of kippenragout maken.

Bereiden ± 35 min. / afkoelen kip in bouillon ± 2 uur

RECEPT KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

broccoli