get together in april

Voor Pasen, of gewoon om de lente samen te vieren; het Get Together menu wordt deze maand beheerst door voorjaarssmaken: verse sla, geurige kruiden, lekker veel groenten…

Aromatische prei en zoete worteltjes en de frisse smaak van citroen en limoen. De ‘piece de resistance’ voor op tafel – gemáákt voor Pasen- is een prachtige lemon-lime cheesecake, favoriet van velen..

De wijn erbij? Onze vinologe Ellen Dekkers zegt: ‘Een witte uit Frankrijk: Côtes de Thongue, La Balade des Lézards, Domaine Montrose”. € 6,95 henribloem.nl

sla-looksoep met chiligarnalen

hoofdgerecht | 4 personen

16 sneden stevig (zuurdesem)brood
150 g tomatentapenade, liefst koelvers
2 kroppen kropsla
5 el olijfolie
6 tenen knoflook, fijngehakt
600 g kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
2 l groentebouillon
50 ml slagroom
2 el bieslook, fijngehakt
12 grote gepelde rauwe garnalen, ± 400 g (vers of ontdooid uit diepvries)
chilipeper met molen

Verwarm de oven voor op 220ºC. Besmeer het brood met de tapenade.

Was de sla, houd 8 knapperige blaadjes uit het hart apart en scheur de rest grof. Verhit in een soeppan 2 el olijfolie. Bak 4 tenen knoflook en de aardappel 2 min. zonder te kleuren. Voeg de gescheurde sla toe en laat het blad al omscheppend slinken. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de soep 10 min. zachtjes.

Rooster intussen het brood in de voorverwarmde oven in 5-6 min. goudbruin en krokant.

Verhit de laatste 3 el olijfolie in een koekenpan. Bak de garnalen in 6 min. rosé en net gaar. Voeg de laatste 2 tenen knoflook en chilipeper naar smaak toe en neem de pan van het vuur.

Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de slagroom, de bieslook en peper naar smaak toe aan de soep. Schep de soep in 4 wijde kommen of diepe borden. Leg er de apart gehouden slablaadjes en chiligarnalen in. Serveer met de tapenadetoast.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 6 min.

RECEPT STYLING EN FOODSTYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI 

 

varkensfricandeau met rozemarijn

hoofdgerecht | 6-8 personen

1 kg varkensfricandeau
200 g vetspek
6 takjes rozemarijn
2 kg opperdoezer ronde of andere vastkokende aardappels
olijfolie
ook nodig: keukentouw, kernthermometer (kookwinkel)

Verwarm de oven voor op 200°C.

Dep de varkensfricandeau droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Omwikkel het  vlees met de plakjes vetspek en daarna met keukentouw. Steek de takjes rozemarijn tussen het spek en het vlees.

Was de Opperdoezers grondig onder de kraan. Snijd grote aardappels in tweeën. Doe ze in een ovenschaal en hussel ze om met olie, zout en peper. Zet ze in een voorverwarmde oven van 200°C. Bak ze 15 min., schakel de oven dan naar 180°C.

Plaats een open rooster boven de bak met aardappels en leg daarop het vlees. Gaar het vlees in ± 45-55 min., de kerntemperatuur van het vlees is nu ongeveer 70°C; je kunt dit meten met een kernthermometer. Tijdens het garen moet het lekvocht van het vlees op de aardappels terechtkomen.

Schep de aardappels regelmatig om zodat ze goed worden bedekt met het vleesvet. Laat het vlees

± 10 min. onder aluminiumfolie rusten voor je het serveert. Houd de aardappels warm in de oven.
Bereiden ± 60 min.

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN, BART STUART

 

laurieraardappels

bijgerecht | 3 personen

3 zoete aardappels (gelijke ø als de uien)
3 kleine rode uien (gelijke ø als de aardappels)
3 rode aardappels (gelijke ø als de uien)*
10-15 blaadjes laurier
2 el gesmolten boter
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
ook nodig: braadslee 22×32 cm

Verwarm de oven voor op 185°C. Snijd de ui, zoete aardappel en rode aardappel in plakjes van

6 mm. Leg de plakjes als dominostenen in een ingevette braadslee van 22×32 cm. Schuif er om de paar plakjes een laurierblaadje tussen. Besprenkel met de boter, olijfolie, peper, zout en de fijngesneden knoflook. Bak alles in de oven in ± 1 uur tot gaar en krokant.

* bijvoorbeeld rosevalaardappels

Bereiden ± 1 uur en 15 min.

FOTOGRAFIE, RECEPTEN, FOODSTYLING ERIN GLEESON

 

gebraden prei met wortel en marjoraan

bijgerecht | 4 personen

‘Groente bereiden als vlees… heerlijk. Eerst de prei rustig in mijn Creusetpan aanbraden en daarna stoven met een beetje wijn. De buitenkant wordt door het braden wat stugger, maar vanbinnen is de prei boterzacht. Hoezo vleesvervangers van sojaproducten? Met bruine rijst en portobello is dit een super vegetarisch gerecht. Maar ook met gekookte nieuwe aardappels en een stukje gevogelte is het heerlijk.‘

1 kg jonge prei
50 g roomboter
150 g wortel, geschild, in blokjes van ½ cm
3 el verse marjoraanblaadjes of oregano
75 ml witte wijn

Verwijder het bovenste groen van de prei, snijd de prei in stukken van 10 cm en was het zand er goed uit. Verhit de boter in een pan met dikke bodem, laat de boter uitbruisen. Braad de prei rondom goudbruin aan in ± 10 min. Voeg de wortel toe en bak even mee. Voeg de marjoraan en witte wijn toe en breng op smaak met zout en peper. Leg de deksel schuin op de pan en braad de prei nog ± 15 min.

Bereiden ± 35 min.

RECEPTEN EN BEREIDEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

 

lemon & lime cheesecake

gebak | 12 personen

500 g verse roomkaas
400 g volle citroenkwark
200 g suiker
5 eieren
35 g bloem, gezeefd
sap en rasp van 1 (bio)limoen
rasp van 1 (bio)citroen

gekonfijte citrusplakjes
225 g suiker
1 (bio)citroen
2 (bio)limoenen

bodem
80 g ongezouten roomboter
200 g digestive koekjes
ook nodig: een dichte vorm (taartpan of tarte tatinvorm) van 24 cm, ingevet, met op de bodem op maat geknipt bakpapier

Verwarm de oven voor op 130ºC.

Vet de vorm dun in en leg er op maat geknipt bakpapier in, dit zorgt ervoor dat je na het bakken en koelen de taart goed uit de vorm krijgt. Smelt de boter in een steelpan tot net gesmolten. Verkruimel de koekjes en meng met de boter. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van een ingevette vorm en druk het met een bolle lepelkant extra aan.

Klop eerst de roomkaas in een ruime kom helemaal glad, voor je de andere ingrediënten toevoegt, anders krijg je de roomkaas niet mooi glad meer. Voeg de kwark, suiker, de eieren en bloem toe en klop tot een homogeen mengsel. Roer er het limoensap en beide citrusraspen door. Schenk de vulling op de kruimelbodem en bak de taart in de voorverwarmde oven in 90-120 min. gaar. Laat de taart helemaal afkoelen.

Breng voor de gekonfijte citrusplakjes in een wijde (saus)pan de suiker met 250 ml water aan de kook. Los de suiker op tot een heldere siroop. Snijd de citroen en 2 limoenen in dunne plakjes. Leg ze in de suikersiroop en laat 45 min. op laag vuur trekken, niet koken! Laat de plakjes in de siroop afkoelen. Bewaar ze in de siroop of laat ze op een rooster uitlekken en in 10-12 uur drogen (bewaar de heerlijke siroop, lekker door yoghurt en vla en om limonade mee te maken!).

Haal de taart uit de vorm, laat op kamertemperatuur komen en garneer met plakjes gekonfijte citrus.

Bereiden ± 60 min. / oven ± 2 uur / afkoelen en rusten ± 1 nacht

BASISRECEPT EN TEKST RUDOLPH VAN VEEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL RECEPT JANNEKE PHILIPPI BEREIDING EKE MARIËN

*Bovenstaande recepten verschenen eerder in delicious. april 2014

Get Together Menu april 2014