BLOG – verrukkelijke rijstevlaai

Suzanne en rijstevlaai: twee handen op één buik. Zó lekker, dat ze hem al op had gegeten voordat ze bedacht dat ze er een foto van wilde maken.

Mijn vriend en ik wandelen wel eens in de buurt van Slenaken. En steevast gaan we dan ook naar dat ene dorpssupertje, om vlaai te halen. Als je op het juiste tijdstip komt, staat de vitrine propvol: van mooie basic vruchtenvlaai tot ietwat overgestylde exemplaren.

We nemen ze mee, lekker voor thuis en een dag later zijn ze zo goed als op. Want terug van een wandeling vinden we dat we wel vast een klein stukje mogen. En van kwaad komt natuurlijk erger, en dus eten we de hele dag door. Té lekker.

Vorig weekend kreeg ik een voorjaarsachtige opruimwoede en stortte ik me op onze overvolle keukenlades. Ik diepte er een pak paprijst op, dacht aan rijstevlaai en ben ’m meteen gaan bakken. Het recept kwam uit het Limburgs Vlaaienboek van het onvolprezen duo Geurts. Een vergeelde pocket uit een ver verleden dat ongetwijfeld nog wel ergens in de kasten van De Slegte staat te verstoffen. Mocht je het vinden, koop het dan meteen, want wat een schat aan goede recepten voor dat fantastische streekgerecht, de vlaai.

Ik maakte de vulling: een dikke rijstepap. Langslopende kinderen gingen rillen en gruwelen. Maar een goed uur later stond ie er: een best wel goed gelukte vlaai, van een mooi gistdeeg met romige rijstvulling en kersen bovenop. En weer ging de vlaai in een mum van tijd op!

Eigentijdse recepten zijn leuk, maar wat kan ik af en toe blij worden van zo’n klassieker. Appeltaart, boterkoek en zo’n vlaai, ik maak er dan een sport van om ze zo perfect mogelijk te maken. Zo lekker als in Limburg is mijn rijstevlaai nog niet, maar I’m working on it…

Rijstevlaai met kersen en slagroom

Voor het deeg
250 g bloem
15 g verse gist (of ½ zakje instantgist)
krap 100 ml melk
¼ ei
30 g boter
10 g suiker
3 g zout

Voor de vulling:
800 ml melk
80 g paprijst
110 g suiker
2 eieren
(10 g custard of bloem)

Voor het kersenbeleg
½ l zure kersen op sap
aardappelzetmeel
suiker

Voor de garnering
slagroom
suiker
geschaafde chocolade of chocovlokken

Rijstvulling: breng de melk aan de kook. Strooi de rijst met 80 g suiker in de melk, laat doorkoken. Zet de pit klein, leg het deksel op de pan en kook de rijst gaar: gaartijd ongeveer één uur.

Controleer na die tijd of de korrel gaar is. Als de rijstepap nog niet voldoende gebonden is, 10 g custard of bloem aanmaken met koude melk en al roerend toevoegen; nog even laten doorkoken. Laat de rijst, onder af en toe roeren, gedeeltelijk afkoelen.

Deeg: maak de gist aan met een klein deel van de lauwwarme melk. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet hierin de aangemaakte gist, de boter, de suiker en het ei. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Giet het grootste gedeelte van de resterende melk in het kuiltje en kneed een deeg. Voeg zo nodig het laatste beetje melk toe. Laat het deeg rijzen tot het dubbele volume.

Rol het deeg uit en bekleed er een ingevette hoge vlaaivorm mee. Gebruik bij voorkeur een vorm met een losse rand. Prik de deegbodem in en laat hem rijzen tot hij dik gezwollen is.

Splits de eieren in dooiers en wit. Roer de dooiers schuimig met 30 g suiker en doe ze door de rijstepap. Klop de eiwitten stijf en schep ze door de rijst. Probeer de luchtigheid van het geheel zo veel mogelijk te behouden. Verdeel de rijstmassa over de vlaai. Bak de vlaai op 220°C gedurende 25 tot 30 minuten. Haal de vlaai zo vlug mogelijk uit de vorm en laat ze afkoelen.

Kersenbeleg: laat de kersen uitlekken en onpit ze indien nodig. Meet de hoeveelheid sap en gebruik per dl 6 g aardappelzetmeel. Maak het aardappelzetmeel aan met een beetje koud sap. Breng de rest van het sap aan de kook en giet het aangemaakte aardappelzetmeel erin. Voeg desgewenst nog wat suiker toe. Laat het roerend doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer de kersen door het gebonden sap.

Laat afkoelen en verdeel de kersenmassa over de koude rijstevlaai. Laat het geheel afkoelen.

Klop de slagroom stijf met suiker en spuit de room op de vlaai. Strooi hierover geschaafde chocolade of chocoladevlokken.

Je vindt dit recept in:  Limburgs Vlaaienboek, Wil Engels en Netty Engels-Geurts, ISBN 9065903437 (alleen nog tweedehands verkrijgbaar)

 

TEKST Suzanne The

rijstevlaai