appeltaart uit eigen tuin

Janine Couperus, art director delicious: Dit appeltaartrecept heb ik echt al ontelbare keren gemaakt! Altijd een succes, makkelijk, lekker en prachtig om te zien. Zo’n platte open taart ziet er niet alleen elegant uit, het is ook ideaal als licht zoet dessert. Tenzij je ‘m eet met slagroom en /of mascarpone of een bolletje vanille-ijs. Ook fijn erbij is een glaasje dessertwijn of calvados… Op deze ‘uit de tuin-versie’ ben ik extra trots vanwege mijn eigen appeloogst. In september – mijn appelseizoen – loop ik elke dag ’s morgens de tuin in, schud zachtjes aan de boom en tel m’n beloning. Zo’n kistje vol groene juweeltjes, daar word ik zó blij van… Je kunt je appeloogst gezond de winter door helpen door ze uitgespreid in één laag op een plank e/o groentekist te leggen. Een koele omgeving en ventilatie zijn essentieel! Geen appelboom? Vraag je groenteboer welke appels het meest geschikt zijn.’

platte appeltaart met vanille

gebak | 10 personen

375 g bladerdeeg (±8 plakjes)
5 lekkere eigen oogst appels (of jonagold, cox orange, elstar, goudrenet)
sap van 1 citroen
25 g roomboter
2 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel vanille-extract
2 eetlepels abrikozenjam
ook nodig: (plat) bakblik ± ø 35 cm.

Stap 1
Verwarm de oven voor tot 220° C. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een cirkel ter grote van je (platte) bakblik ± ø 35 cm. Vet het bakblik licht in en bekleed het met bakpapier. Leg het bladerdeeg in de vorm op het bakpapier en prik met een vork allemaal gaatjes in het deeg.

Stap 2
Schil de appels, verdeel in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne schijfjes. Doe de appelschijfjes in een kom en meng met citroensap (tegen verkleuren) + een zakje vanillesuiker + vanille-extract.

Stap 3
Strooi wat extra (vanille)suiker op de deegbodem en schik de appelschijfjes zo mooi als je kunt op het bladerdeeg. Als laatste strooi je nog wat vanillesuiker over de appels en verdeel er wat klontjes roomboter over.

Stap 4
Bak de appeltaart ± 25 minuten in de oven tot goudbruin. Als de appeltaart nog warm is, bestrijk je hem met de abrikozenjam.

TEKST & RECEPT: JANINE COUPERUS

Appeltaart Janine 1