j – van jalapeñopepers tot jeneverbessen

Jalapeñopepers (verse) koop je bij ruim gesorteerde toko’s, groentewinkels en mediterrane supermarkten. Bij de supermarkt zijn ook ingelegde jalapeñopepers in blik of pot te koop. Vervang evt. door groene Spaanse pepers, maar die hebben niet het specifieke aroma van de jalapeño en zijn scherper.

Japanse gember is gember ingelegd in een zoetzuur azijnmengsel (zie ook Gember). Door de azijn wordt de gember zacht en roze van kleur. Te koop bij toko’s met een Japanse afdeling en oosterse supermarkten en Japanse speciaalzaken.

Japanse rijst is kleverig en daarom zeer geschikt voor het maken van sushi. Ook maakt het eten met eetstokjes een stuk makkelijker. Het verschilt van gewone rijst doordat de korrel ronder en korter is en na het koken plakkeriger, doordat de rijstsoort van nature veel zetmeel bevat. Japanse rijst is vaak te koop als sushirijst.

Japanse rijstwijn is verkrijgbaar bij de toko. Vervang eventueel voor droge sherry. Verwar het niet met mirin, dit is gezoete Japanse rijstwijn (zie mirin).

Jarlsberg kaas is de Noorse variant van emmentaler, met een wat zoetige milde smaak. Je kunt ook emmentaler nemen of maasdammer.

Jerkkruidenmix bestaat uit hete Spaanse peper, pimentbes en tijm. Vervang het eventueel door cajunkruiden.

Jeneverbessen zijn verkrijgbaar bij sommige supermarkten, sommige slagers met een specerijenassortiment en natuurwinkels. Jeneverbessen worden veel bij de inmaak van zuurkool en in vleesstoofschotels gebruikt.

Julienne is een snijtechniek waarbij groenten, aardappels of knollen in smalle, lange reepjes worden gesneden. Het resultaat lijkt op fijne luciferhoutjes.