e – van eau de vie tot erwtenscheuten

Eau-de-vie (levenswater) is de Franse benaming voor vergiste gedestilleerde vruchten. Het kan van allerlei fruit gemaakt zijn. In Denemarken heet dit vruchtendestilaat akvavit (ook levenswater).

Ebi zijn gedroogde garnalen, ook verkrijgbaar in poedervorm. Te koop bij Indonesische toko’s. Ze worden vaak gemalen in een bumbu als sterke smaakmaker gebruikt.

Edamame zijn de jonge, nog niet rijpe peulen van de sojaplant met daarin de boontjes. De peultjes worden vaak kort met zeezout gekookt en als snack gegeten. Alleen de erwtjes eet je op, de draderige peulen gooi je weg. Je kunt de erwtjes ook als groente verwerken. Te koop bij de toko.

Edik is een mild-zuur, gegist sap van vruchten en soms groente (sjalot). Het mag volgens de warenwet geen azijn heten, omdat het azijnzuurgehalte te laag is. Daardoor is het juist heel lekker in dressings en sauzen. Te koop bij delicatessenzaken of via ediks.com.

Eekhoorntjesbrood. Deze paddenstoelen worden ook wel cèpes (Frans) of porcini (Italiaans) genoemd. Gedroogd eekhoorntjesbrood is te koop bij delicatessenzaken, sommige supermarkten, natuurwinkels en in het seizoen ook vaak op markten.

Enoki paddenstoelen zijn bolle paddenstoeltjes met een lange stam. Ze hebben een knapperige textuur en bijna fruitige smaak, in tegenstelling tot andere paddenstoelen. Ook bekend als gouden-naaldpaddenstoelen, snow puff mushroom, golden needle en golden enoki. Verse enoki kunnen  rauw in salades, maar ook in de soep. Ook in blik te koop, maar verse enoki zijn lekkerder. Te koop bij de toko.

 

Époisse au marc de bourgogne is een zeer romige en pikante roodflora-kaas uit de Bourgogne, waarvan de korst tijdens de rijping wordt gewassen (ingewreven) met marc de bourgogne (cognac).

Erwtenscheuten, soms ook erwtenkiemen genoemd, vind je bij sommige natuurwinkels op boerenmarkten en bij ruim gesorteerde supermarkten. Kies eventueel een andere cressgroente of vervang de scheuten door jonge peultjes die je 2 min. blancheert. (zie ook kiemgroente en cressgroente)