c – van callets tot curryblaadjes

Callets zijn gestolde druppels chocolade. Doordat ze zo klein zijn zijn ze makkelijk te smelten en te verwerken. Te koop bij onder andere delicatessenzaken en chocoladewinkels, of online te bestellen.

Calvados, een destillaat van appelcider, is te koop bij goed gesorteerde slijters. Je kunt het evt. vervangen door cognac, maar dan mis je het appelaroma.

Cannoli zijn Siciliaanse koekrolletjes die worden gevuld met een zoete vulling van ricotta, gekonfijte vruchtjes, noten en chocolade. Ze zien eruit als kleine cilinders en zijn verkrijgbaar bij sommige Italiaanse speciaalzaken.

Cantuccini of biscotti zijn Italiaanse koekjes, oorspronkelijk uit de regio Toscane. Ze zijn net als beschuit 2 maal gebakken (biscotti). Verkrijgbaar bij delicatessenzaken en goed gesorteerde supermarkten.

Cava is een mousserende Spaanse wijn gemaakt volgens de ‘método traditional’, vergelijkbaar met de ‘methode traditionnelle’ waarmee champagne wordt gemaakt. Cava herken je door een vierpuntige ster onderop de kurk. Voor alle mousserende wijnen geldt: hoe kleiner de bubbels, hoe hoger de kwaliteit van de wijn.

Cavolo nero of palmkool is een groente die veel in Italie wordt verbouwd en gegeten. Het is te vergelijken met onze boerenkool. De smaak is iets verfijnder en het blad is wat donkerder van kleur en heeft iets meer ‘beet’. Cavolo nero is, in het winterseizoen, te koop bij sommige natuurwinkels, biologische tuinderijen en een enkele ruim gespecialiseerde groenteman. Maak het schoon als boerenkool. Het is ook heerlijk in soep en roergebakken.

Chilivlokken of -flakes zijn gedroogde Spaanse pepers, die samen met de zaadjes grof zijn gemalen. Je kunt eventueel ook zelf gedroogde pepertjes malen of cayennepeper nemen als alternatief. Te koop bij de meeste supermarkten en toko’s.

Chinees geroosterd varkensvlees of char sui is te koop bij de toko of bij een Chinees restaurant (babi pangang zonder saus). In China worden gemarineerde repen varkensvlees geroosterd in ovens boven houtskool. Of maak het zelf: marineer plakjes varkenshaas een paar uur in 2 el sojasaus, 2 el suiker en 1 tl vijfkruidenpoeder, dep droog en gril kort in een grillpan of nog lekkerder geroosterd boven houtskool.

Chinese kookwijn is een Chinese rijstwijn die veel wordt gebruikt om oosterse gerechten met vlees, vis en gevogelte af te blussen, waardoor je een typische Aziatische smaak krijgt. Ook kun je er vlees of vis in marineren en het gebruiken in soep en salades. De wijn wordt in China ook wel verwarmd en net als sake gedronken. Te koop bij de toko.

Chinese rijstwijn of Shaohsing rijstwijn – de bekendste rijstwijn komt uit Shaohsing, ± 160 km onder Shanghai. Je kunt het gewoon drinken maar ook verwarmen, net als sake. Ook vind je het in marinades en soepen. Gebruik eventueel droge sherry. Je koopt het bij de toko.

Chipotlepepers zijn gerookte en gedroogde jalapeñopepers. Ze hebben een rokerige en zoete smaak en worden in de Mexicaanse keuken aan allerlei gerechten toegevoegd. Ze zijn zo’n 4 cm lang en geelbruin tot donkerbruin van kleur. Qua heetheid zijn ze medium, veel van de jalapeñoscherpte blijft behouden tijdens het roken en drogen. Je kunt ze gebruiken in pasta’s, stoofschotels, soep en sauzen voor vlees en groenten. En om dips, dressings, marinades en wraps te maken. De pepers worden vaak bewaard in adobosaus, dit is hete Mexicaanse saus of marinade. De ingrediënten van de saus zijn tomaat, ui, azijn, olie en bijv. paprika, zout, knoflook. Zowel chipotlepepers als chipotlepepers in adobosaus zijn te koop bij winkels met Mexicaanse gerechten of online te bestellen.

Christmas pudding is een Brits kerstdessert, dat weken tot maanden tevoren al bereid wordt. Het is rond de kersttijd kant-en-klaar te koop bij delicatessenzaken en online foodstores. Neem als alternatief een stevige cake of koek, rijk gevuld met vruchten en noten.

Chocoladekrullen maken: smelt 150 g pure- of melkchocolade van goede kwaliteit en smelt deze au bain-marie (dus in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje zacht kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt). Schenk de chocolade in een dun laagje uit in een bakplaat of op een marmeren werkvlak en strijk met een paletmes nog dunner uit. Laat opstijven tot ± 18°C (evt. in de koelkast). Steek met een paletmes krullen van de koude chocolade. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Van een dikke reep pure chocolade kun je met een dunschiller ook mooie krullen trekken van de platte, rechte onderkant.

Citroengras (sereh) heeft een frisse citrussmaak en wordt gebruikt in veel Aziatische gerechten. Citroengras is te koop bij toko’s, natuurwinkels en ruim gesorteerde supermarkten. Het blad van de serehstengels is erg hard. Wil je het geraspt gebruiken in gerechten, rasp het dan het liefst op een microplanerasp (hele fijne rasp), of rasp alleen de malse binnenste blaadjes. Je kunt de sereh in grove stukken ook als smaakgever mee laten trekken in een gerecht of bouillon. Plet de stukken dan, dan geven ze meer smaak af.

Citroenen (ingelegd, gepekeld) worden in de hele Noord- Afrikaanse keuken in gerechten verwerkt, vooral in Marokko. De citroenen worden ingekerfd en in zout gelegd en worden zo geconserveerd. Ze zijn zeker een jaar of langer houdbaar in de koeling. Te koop bij mediterrane en Midden-Oosterse winkels en sommige delicatessenzaken. In gerechten gebruik je vooral de schil, de pulp wordt verwijderd. Evt. kun je de schillen nog afspoelen. Ze geven een heerlijke smaak aan gerechten, maar gebruik het spaarzaam, de smaak is vrij sterk.

Citroenolijfolie is olijfolie gearomatiseerd met citroenschil. Neem eventueel groene olijfolie en voeg wat citroenrasp toe.

Clotted cream is een Engelse roomspecialiteit met een vetgehalte van 55%. Soms verkrijgbaar bij delicatessenzaken, soms bij ruim gesorteerde supermarkten en online.

Coeur de boeuf tomaten zijn groot, vlezig, iets geribbeld en soms nog wat groenig (maar ook dan eetbaar). Ze hebben stevig vruchtvlees en een rijke smaak en zijn ideaal om te bakken en/of te vullen. Vervang eventueel door vleestomaten. Ze zijn in het seizoen, zomer en najaar, steeds beter verkrijgbaar in  goed gesorteerde groentezaken en soms zelfs de supermarkt.

Cornichons zijn kleine, knapperige, zure Franse augurkjes, te koop in sommige supermarkten. Vervang ze evt door grotere augurkjes, die zijn meestal zoetzuur, bevatten dus meer suikers.

Cotechino is een milde Italiaanse varkensworst uit Modena, verkrijgbaar bij Italiaanse delicatessenzaken. Of neem andere verse grove (Italiaanse) varkensworstjes. Blancheer dit soort worstjes eerst 3-4 min. in net kokend water, dan barsten ze niet tijdens het bakken.

Coquille Saint-Jacques (sint-jakobsschelp of kamschelp) is een schelpdier. De witte spier die de schelp opent en sluit is het lekkerst en het oranje deel (het koraal, de kuit of de kam) wordt minder vaak los gegeten, maar wel verwerkt in sauzen. Coquilles zijn verkrijgbaar bij ruim gesorteerde viswinkels. Zie ook coquilles openen.

Cranberry’s vind je vers in het seizoen (september-januari) bij de supermarkten en natuurwinkels. Gekonfijte cranberry’s zijn te koop bij veel supermarkten, delicatessenzaken, noten- en de natuurwinkels. Cranberry’s worden nauwelijks gedroogd aangeboden, ze bevatten (in tegenstelling tot rozijnen en ander gedroogd fruit) heel veel zuren en weinig suikers en worden daarom om ze te conserveren gekonfijt. Er zijn ook cranberry’s te koop die in appeldiksap gekonfijt zijn. Vervang gekonfijte cranberry’s eventueel voor ander gedroogd fruit zoals rozijnen of andere gedroogde bessensoorten.

Crème de cassis is zwarte-bessenlikeur, te koop bij slijters. Een klein beetje crème de cassis bij witte wijn noemt men kirr. Als de witte wijn vervangen wordt door champagne spreek je van kirr royal.

Cress of cressgroenten of kersgroenten zijn de net ontkiemde zaadjes van groenten die net hun eerste blaadjes hebben gekregen. Tuinkers is wel de bekendste, maar tegenwoordig vind je in de supermarkten en groentenzaken ook andere cressen of kersgroente, zoals daikoncress, broccolicress, rucolacress, shisokers en anderen, allemaal met een heel eigen specifieke smaak. Behalve prachtig als decoratie van gerechten, kun je hiermee ook een heerlijk smaakaccent toevoegen. Cress is niet hetzelfde als kiemgroente. Kiemgroente (sprouts) zijn de net ontkiemde zaden van groente als bijv. taugé en alfalfakiemen (zie ook kiemgroente)

Crisco is een Amerikaans merk plantaardig gehard vet dat gebruikt kan worden in vegan gerechten ter vervanging van boter. Het wordt gemaakt van onder andere palmolie en soja-olie. Crisco bevat bijna geen water en heeft een hoog smeltpunt. Dat zorgt ervoor dat koekjes lekker bros worden en minder snel uitlopen. Het wordt ook vaak gebruikt in botercrème voor taarten of vulling van koekjes omdat het op kamertemperatuur mooi stevig blijft. De smaak van Crisco is neutraal en dus minder lekker dan boter. Als je niet vegan bent, kun je Crisco eventueel vervangen door ghee. Dat is boter zonder de melkdeeltjes en het water. Crisco is te koop in toko’s en online.

Crostini zijn kleine geroosterde toastjes, kleiner dan bruschette omdat ze van stokbrood en kleinere broden worden gemaakt. Een traditionele Toscaanse crostino wordt niet ingewreven met knoflook, zoals bij bruschette.

Curryblaadjes (gedroogde) vind je bij de toko. Ze worden vaak gebruikt als garnering en smaakversterker bij curry’s. Ze zijn soms vers te koop bij oosterse speciaalzaken.