get together menu januari

Kook samen dit fantastische wintermenu met worst en geroosterde pompoen en heerlijk gebakken banaan met een bol ijs en chocoladesaus. Niet chic, juist stoer en heel gezellig.

rodekoolvenkelsalade met dragonyoghurtdressing

lunch- of bijgerecht | 4-6 personen

120 g pecannoten
5 (bloed)sinaasappels
1 grote venkelknol, heel fijngesneden
¼ rodekool, hart verwijderd, blad heel fijngesneden
200 g zachte geitenkaas

dragon-yoghurtdressing
handjevol dragonblaadjes, fijn gehakt (of 1 tl gedroogd)
sap van 1 citroen
2 el extra vergine olijfolie
handvol verse muntblaadjes, fijn gehakt
95 g Griekse yoghurt

Verwarm de oven voor op 200˚C.

Verdeel de pecannoten over een bakplaat. Rooster ze ± 5 min. in de oven en hak ze grof. Klop alle ingrediënten voor de yoghurtdressing met zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak door elkaar.

Snijd de boven- en onderkant van een sinaasappel en zet hem rechtop op een snijplank. Snijd de schil met een scherp mesje van boven naar beneden tot op het vruchtvlees weg. Neem de vrucht in je hand en houd hem boven een kom om het sap op te vangen. Snijd voorzichtig de partjes tussen de vliesjes los en laat ze in de kom vallen. Ontdoe de partjes in de kom van evt. witte velletjes en pitjes. Herhaal dit met de andere sinaasappels. Doe ook de venkel en rode kool in de kom en laat ze in 30 min. wat zachter worden in het sinaasappelsap.

Voeg de noten toe, schep alles door elkaar, verkruimel de geitenkaas erboven en sprenkel de dressing erover. Breng de salade op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper en serveer.

Bereiden ± 35 min. / marineren ± 30 min.

RECEPT, BEREIDING, FOTOGAFIE, STYLING KATIE QUINN DAVIES BEWERKING ELLEN VAN MOL M.M.V. KARAKTER UITGEVERS

Dit recept komt uit het boek ‘Wat Katie eet‘. Het is eigenlijk een dik kookschrift dat is uitgegroeid tot een ruim 280 pagina’s tellend receptenboek! Haar gerechten heeft Katie zo gestyled en gefotografeerd dat je ze direct wil maken en proeven! Vol tips en foefjes, recepten voor originele ontbijtgerechten, salades, comfortfood, zoet & toetjes. – Karakter Uitgevers | € 24,95 | ISBN: 9789045207322.

 

cumberlandworst met bonen en cider

hoofdgerecht | 4 personen

2 el olijfolie
4 plakken gerookt ontbijtspek (± 75 g), in stukjes
450-500 g saucijsjes of worstjes (of 1 traditionele cumberlandworst*, in stukken van 10 cm)
2 rode uien, grof gesneden
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
12 salieblaadjes, fijngesneden
750 g gedroogde witte bonen of limabonen**, geweekt en gekookt of 3 blikken witte bonen of limabonen à 400 g
300 ml droge cider***
300 ml kippen- of groentebouillon (van ½ tablet)
2 el grove mosterd
5 el slagroom
flinke handvol boerenkool of savooiekool, fijngesneden
citroensap of ciderazijn**** (desgewenst)
flinke handvol bladpeterselie, grof gesneden

Verwarm de oven voor op 180°C

Verhit de olie in een grote stoofpan met zware bodem of in een ovenbestendige pan en bak het spek met de helft van de worstjes goudbruin. Schep het vlees uit de pan en leg het op een schaal. Bak dan de rest van de worstjes goudbruin en schep deze ook op de schaal.

Doe de ui, knoflook en salie bij het braadvocht in de pan, leg een deksel op de pan en bak het geheel ongeveer 10 min. zachtjes tot het boterzacht en goudgeel is.

Voeg de bonen, de cider, de bouillon en de mosterd toe. Snijd de worstjes doormidden (het ziet er leuk uit als je ze schuin door snijdt) en doe ze ook in de pan. Breng het geheel op smaak met zout en peper en zet het 45 min. in de voorverwarmde oven.

Haal de pan uit de oven. Mocht de saus nog een beetje dun zijn, dan kun je wat van de bonen pureren met een staafmixer of pureestamper. Roer de room en de kool erdoor en zet het geheel nog 10 min. de oven. Proef en breng het gerecht op smaak. Een scheutje citroensap of ciderazijn kan het gerecht net dat beetje extra geven. Roer tot slot de peterselie erdoor.

* Cumberland worst wordt van grof gesneden (dus niet gemalen) pittig gekruid o.a. ook met flink wat witte en zwarte peper varkensvlees gemaakt. De worsten kunnen tot  50 cm lang zijn, die je als een opgedraaide spiraal of in stukken gesneden bakt in de pan. Vraag ernaar bij goede slagers die zelf worst maken.

** Limabonen of boterbonen (niet te verwarren met de gele sperziebonen, die ook boterbonen worden genoemd) zijn reuzebonen, iets zoeter, en heerlijk zacht. Oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Te koop bij veel oosterse winkels, sommige mediterrane winkels en de natuurwinkels.

*** Droge cider is bij de natuurwinkel en slijters te koop of online te bestellen.

**** Cider- of appelazijn is bij de supermarkt en natuurwinkel te koop.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 55 min.

RECEPT JENNY CHANDLER FOTOGRAFIE CLARE WINFIELD STYLING WEI TANG BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept komt uit het boek ‘Peulvruchten’.

Jenny Chandler is met haar boek peulvruchten een waar ovensief begonnen tegen de schaarste voor voedsel, ze houd lezingen, workshops en blogt erop los op een leuke manier om mensen aan de bonen te krijgen (beter dan IN de bonen) haar boek kwam in 2013 uit en is nu al in meerdere landen vertaald.

Karakter Uitgevers B.V. | € 29,95 | ISBN  9789045207438

 

geroosterde pompoen en zoete aardappel met ahornsiroop

bijgerecht | 4 personen

900 g pompoen
500 g zoete aardappel
1 ui, fijngesneden
6 takjes verse tijm
3 el ahornsiroop
2 el olijfolie
2 tl fijngesneden rozemarijnnaaldjes
4 el gele rozijnen

Verwarm de oven voor tot 200ºC. Schil de pompoen, verwijder zaad en snijd in stukken van 5 cm. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken van 5 cm. Schep de pompoen, zoete aardappelen en ui door elkaar in een kom. Schep er de tijm, 1½ eetlepel ahornsiroop, 1 el olijfolie, de rozemarijn en wat zout en peper door. Verdeel dit over een ingevette bakplaat. Rooster de groenten 20 min.

Strooi er de rozijnen over en sprenkel er nog 1½ eetlepel ahornsiroop en 1 eetlepel olie over. Rooster de groenten nog 25 min., of tot ze gaar zijn en mooi kleuren.

Bereiden ± 10 min. / oven ± 45 min.

 

gebakken banaan met ijs en chocoladesaus

nagerecht | 6 personen

6 grote bananen
200 g pure chocolade, in stukjes
1 el stroop of golden syrup*
2 el bruine basterdsuiker
50 g boter
1 el slagroom
(homemade) vanille-ijs en gehakte geroosterde pecannoten, voor erbij

Leg de ongepelde bananen in een koekenpan en bak ze onder af en toe keren 5-10 min. tot de schillen zwart kleuren. Laat ze wat afkoelen.

Verwarm intussen de chocolade, stroop, suiker, boter en room in een steelpan op laag vuur zonder te roeren tot ze gesmolten zijn. Roer ze tot een gladde, glanzende saus. Neem van het vuur.

Leg de bananen op borden, snijd ze open en sprenkel de chocoladesaus erover. Serveer met ijs en noten.

* Golden syrup is  te koop bij grotere supermarkten en delicatessenwinkels.

Bereiden ±15 min.

RECEPTEN LIZZIE KAMENETZKY, LUCY WILLIAMS FOTOGRAFIE KATE WHITAKER STYLING POLLY WEBB-WILSON PRODUCTIE MURIËL SCHRIJN

rodekool venkel salade - delicious