italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en gremolata

Bonenschotel oesterzwammeDe Italianen zetten vanaf oktober veel bonen op het menu en ze hebben ook een overvloed aan pompoen en aubergine. En laten wij dat alles nou helemaal niet vervelend vinden om tijdens deze gure herfstdagen op tafel te zetten.

italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en gremolata

hoofdgerecht | 4 personen 

5 el olijfolie extra vierge
2 preien, fijn gesneden
2 tenen knoflook
250 g oesterzwammen, in stukjes gescheurd
3 blikken flageolets* (a 400 g), afgespoeld
250 ml slagroom
1 el rozemarijnnaaldjes, heel fijngehakt
4 Toscaanse worstjes
8 el platte- of krulpeterselie
1 (biologische) citroen, schoongeboend

Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak hierin op laag vuur de prei met 1 teen knoflook 10-12 min. zachtjes zonder dat ze bruin worden. Voeg de oesterzwammen toe en bak op halfhoog vuur kort mee. Voeg de flageolets, slagroom en rozemarijn toe. Breng het aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Dek de pan af en draai het vuur laag. Stoof de bonenschotel 15 min. zachtjes zodat de smaken goed kunnen vermengen.

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de worstjes rondom goudbruin en gaar in 10 min. Hak voor de gremolata de peterselie en rest van de knoflook samen fijn, rasp de schil van de citroen erboven en hak het nog een beetje door elkaar. Geef de gremolata er apart in een kommetje bij.

* Flageolets zijn witgroene niervormige boontjes, ze lijken qua smaak wel op witte bonen. Gebruik evt. witte bonen. Toscaanse worstjes zijn bij ruim gesorteerde supermarkten te koop. Je kunt ook saucijsjes of andere pittig gekruide worstjes gebruiken

Bereiden 25 min

TIP – Bak fijn gemalen oud brood even in de koekenpan met een beetje olijfolie in 10 min. goudbruin en krokant. Schep het aan tafel over de bonenschotel heen.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN BEWERKING ONLINE REDACTIE DELICIOUS.

* Dit recept verscheen eerder in delicious. oktober 2011