delicious. ontmoet… Nigel Slater

Nigel Slater

Hij heeft 12 boeken geschreven, heeft een eigen kookprogramma bij de BBC (waarvan in Nederland de serie Simple Cooking is uitgezonden bij RTL4), schrijft voor The Observer, won tal van prijzen en zijn leven werd verfilmd in de film Toast. In Engeland kent bijna iedereen hem (Jamie Oliver vindt hem ‘a bloody genius’), maar in Nederland kan de Brit Nigel Slater onopgemerkt over straat. Na de verschijning van Keukendagboek, dat net in het Nederlands is vertaald, zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

Tijdens de perslunch ter ere van de verschijning van Keukendagboek zit Nigel aan tafel. Een verlegen, bescheiden man die wars is van dikdoenerij en sterrennijgingen. Hij doet zich niet anders voor dan hij is. Heel verfrissend! En ook heel toegankelijk. Wie hem op Twitter volgt, ziet dat iedereen die hem een Tweet stuurt antwoord krijgt. Een aardig antwoord. Ook aan tafel ontpopt hij zich als een sympathieke, attente man. Op elke vraag die we hem stellen, volgt een wedervraag. En als we hem vragen of hij tevreden is over de manier waarop de koks van De Kas, het restaurant waar de perspresentatie wordt gehouden, zijn gerechten hebben gekookt, volgt niets dan lof: ‘Zo elegant gepresenteerd en lekker maak ik het thuis niet.’ Het karakteriseert hoe Nigel is: de bescheidenheid zelf.

Waar het volgens Nigel bij Keukendagboek om draait, is: ‘Het juiste voedsel eten, op de juiste plaats en het juiste moment. Ik ben ervan overtuigd – en dat is ook de essentie van dit boek – dat dát het allerbeste ‘recept’ is. Een broodje krab op een junimiddag aan zee, een plak gebraden gans met appelmoes en aardappels uit de oven op eerste Kerstdag, warme saucijzen en een stuk geroosterde pompoen op een novemberavond die fonkelt van de vorst. Bij zulke maaltijden berust het succes niet op de deskundigheid van de kok, maar op het veel fundamentelere uitgangspunt dat ze deel uitmaken van dat moment: dat ze gegeten worden op het meest passende tijdstip, wanneer de ingrediënten perfect zijn, wanneer eten, kok en tijd van het jaar met elkaar samenvallen.’

Keukendagboek leest als een roman. Want Nigel is een kok die schrijven kan. En hoe! Hij heeft de pen van een poëet. Op 23 september, bijvoorbeeld, noteert hij: ‘Sommige courgettes in mijn tuin zijn zo groot als een baguette. Die laat ik voor wat ze zijn en ik pluk de kleinere exemplaren voor een snel avondmaal van courgettes gevuld met ricotta. Dat was tenminste het plan. Naarmate de dag vordert en de bladeren door de lucht dansen en dwarrelen in de wind, besluit ik iets voedzamers te maken. Tegen de tijd dat ik de kinderen buiten kastanjes door de bladeren hoor schoppen, heb ik mijn idee voor gevulde courgettes ingeruild voor een gerecht waarin de groente wordt gecombineerd met aardappels en verwarmende rozemarijn en bedekt met een deken van kaaskruimeldeeg. Dit is ten slotte de maand van het kruimeldeeg.’ 

Behalve smakelijke verhalen, geeft Nigel geweldige recepten. Smullen in alle opzichten dus! Alle recepten zijn supersimpel. Een handjevol ingrediënten heb je nodig, that’s it! Voor Keukendagboek heeft Nigel zich laten leiden door zijn moestuin. Daarom zijn er maanden met een overvloed aan tomatenrecepten en andere maanden waarin wekelijks frambozen worden gebruikt. Nigel: ‘Het is eten dat op de een of andere manier meegaat met het ritme van de natuur. Gewoon het juiste eten op het juiste moment.’

Keukendagboek bevat meer dan 300 recepten, maar is ook een heerlijk leesboek. Een boek dat je van je nachtkastje meesleept naar de keuken. Wij mogen 1 gesigneerd exemplaar weggeven. Hebben? Beantwoord – om kans te maken – de volgende vraag: ‘Wat is jouw keukengeheimd die je met delicious. & Nigel Slater wilt delen?’ Vul dit formulier in en maak kans!

De actie loopt t/m 19 september, 10.00 uur. Winnaars worden per e-mail op de hoogte gebracht.

Kijk hier voor de algemene spelvoorwaarden van Sanoma.

Keukendagboek | Nigel Slater | Fontaine Uitgevers | ISBN 978 90 59 564 848 | € 39,95

In januari gaat delicious. koken met Nigel Slater! Dus check delicious. 1 2014!

Tekst & kleine foto’s: Marion de Boer
Grote foto: Jan Doets