koolsalade met kummel en mieriksworteldressing

In deel 3 van het delicious.saladeplan (delicious. september 2013) zijn alle groenten aan de beurt die je niet tot sla rekent. Allemaal met hun eigen specifieke smaak, heel verschillend bereid, om koud of lauwwarm en natuurlijk wéér met geweldige dressings als salade te presenteren.

knapperige koolsalade met kummel en mieriksworteldressing

bijgerecht | 4 personen | v

De truc voor deze salade zit in het flinterdun snijden van de spitskool en rodekool. Door ze even in azijn te laten staan, worden de groenten van knapperiger. Neem geen voorgesneden kool, maar snijd de kool zelf. Veel lekkerder! Is het jouw flex-vleesdag? Geef deze salade bij varkenskoteletten of echte wienerschnitzels.

150 g spitskool
200 g bospeen, geschild
200 g (zomer-)rodekool*
5 el appelazijn (zie recept waldorfsalade)
2 el (verse) mierikswortel** geraspt
1 tl suiker
½ el kummel of karwijzaad, geroosterd
½ komkommer
Griekse yoghurt, voor erbij
evt. ook nodig: mandoline (zie recept sinaasappel-venkelsalade)

Snijd met een heel scherp mes de spitskool, wortel en rode kool in flinterdunne reepjes of schaaf ze op de mandoline heel dun. Meng in een grote kom de azijn, mierikswortel, suiker en kummel door elkaar. Schep hier alle groenten goed in om en breng de salade op smaak met zout en peper. Laat de salade minimaal 15 min., maar liever 1 uur marineren.

Schil de komkommer met de dunschiller in lange dunne linten tot aan de zaadlijsten. Schep de komkommer op het laatste moment door de salade. Lekker met een grote lepel Griekse yoghurt naast de salade.

* Zomer-rodekool is een vroeg ras rodekool dat al in het voorjaar wordt gezaaid en in de zomer of vroege herfst geoogst. De kleur is lichter en de smaak wat zachter dan van winterkool. Te koop bij  ruim gesorteerde groentewinkels (of vraag ernaar bij je groenteman) en natuurwinkels en op sommige markten. Je kunt ook de winterversie gebruiken.

** Mierikswortel is te koop bij ruim gesorteerde groentewinkels, veel natuurwinkels en op sommige markten. Of gebruik mierikswortel uit pot, te koop bij de supermarkt.

Bereiden ± 30 min. / marineren ± 15 min.-1 uur.

RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept komt uit delicious. september 2013.

koolsalade kummel mierikswortel - delicious