courgette-erwtensoep met kruidenomelet

courgette-erwtensoepZet speciaal voor ‘Meatless Monday’ deze courgette-erwtensoep met kruidenomelet op tafel. Liever alvast voorbereiden voor morgen? Koud is ‘ie ook heel lekker, dus een lunch is zo gemaakt.

courgette-erwtensoep met kruidenomelet

hoofdgerecht | 4 personen | v

1 ciabatta (afbakbrood)
8 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 courgette, in blokjes
400 g gedopte verse doperwten of jonge kapucijners*
2 takjes munt
6 eieren
150 ml volle yoghurt
4 el verse kruiden, bijv. munt, peterselie, bieslook, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200°C. Scheur de ciabatta in stukken. Doe het brood met 2 el olijfolie in een schaal en schep om. Verdeel het brood over een bakplaat en bestrooi met 2 theelepels grof zeezout. Bak het brood in 6-8 min. goudbruin en krokant.

Verhit in een (soep)pan 2 el olijfolie. Fruit hierin de knoflook 1 minuut. Voeg de courgette en doperwten toe en bak 2 min. zachtjes mee. Schenk 1 l water in de pan en leg de muntblaadjes in de soep. Laat de soep 6 min. zachtjes koken.

Klop de eieren los met de yoghurt. Voeg de kruiden met zout en peper naar smaak toe. Bak met de resterende 4 el olijfolie en het eimengsel in een koekenpan 4 kleine omeletten. Rol de omeletten op of klap ze dubbel.

Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Breng de soep op smaak met zout en peper – wees niet te zuinig want we gebruiken geen bouillon!

Schep de soep in 4 kommen. Zet de kommen op een bord en leg naast elk een omelet. Serveer met de krokante ciabatta.

* Kapucijners zijn nu vers in de peul te koop. Je kunt bij sommige groentewinkels en supermarkten ook vers gedopte erwten kopen. Reken voor ongedopte kapucijners of doperwten ruim 1 kilo voor 300-400 g erwten.

Bereiden ± 20 min. (excl. doppen) / oven ± 10 min.

IJskoud
Na een warme dag krijg ik soms ’s avonds een enorme energieboost en ga ik de tuin of keuken in. Vast koken voor de volgende dag, bijvoorbeeld soep die koud ook ontzettend lekker is. Proef voor je de soep koud serveert nog even, want koude aroma’s proef je minder goed (denk aan te koud of te warm geschonken wijn!).

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS FOODSTYLING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept komt uit delicious. augustus 2012.

courgette erwtensoep omelet - delicious