night market in taipei

Zodra de zon achter de Taiwanese bergen verdwijnt, stroomt de bevolking van Taipei uit hun kantoren. En masse bezoeken ze de night markets die overal opduiken. Oases vol geur en  kleur. Webredacteur Bas mengt zich onder de locals en prikt een snackje mee.

taipei

Night market
‘Waarom zou je dineren in een restaurant met comfortabele stoelen, sfeerverlichting en een Engelse menukaart als je ook je lot in handen van Taipei kunt leggen? Night market dus. Of vrij vertaald: avondmarkt. Daar klem je op roestige krukjes aan tafeltjes van afgebladderd fineer de fijnste snacks tussen je eetstokjes. Terwijl vliegtuigen laag overvliegen en de ventilatoren het niet meer aankunnen, eet ik geroerbakt lamsvlees met noedels en see: een groente die het midden houdt tussen kousenband en haricots verts. Die worden vlug geroerbakt met knoflook, gebarsten zwarte peper en Chinese barbecuesaus. Het overladen schaaltje blijkt niet groot genoeg.’

taipeiStinky tofu
‘Elk standje heeft zijn eigen aroma. Vlakbij ons appartement vind ik het al een paar dagen flink stinken, alsof het riool is overgelopen. Ik kijk stomverbaasd als mijn reisgezel daar iets bestelt. Ginnegappend lopen we naar ons appartement waar hij zijn culinaire geheimpje onthult: stinky tofu. Het duurt vijf tellen om de hele kamer naar riool te laten ruiken. De geur van deze gefermenteerde tofu is zo sterk dat de trek in mijn mangotaartje volledig verdwijnt. Maar ik moet dit natuurlijk wel proeven. De bruinige dobbelstenen zien er uitgedroogd uit. Ik vraag een heel klein stukje dat ik dip in een licht zoet-pittige dressing. Gelukkig krijg ik er Taiwanese kimchi (ingelegde kool) bij. De smaak van stinky tofu is eigenlijk vrij vlak, het is de geur van deze zompige soja die het zo smerig maakt. Maar, eerlijk is eerlijk, de saus en kimchi zijn heerlijke smaakmakers.’

taipei