dit kun je allemaal met saffraan

De mediterrane keuken geurt uitbundig; oregano, knoflook, grassige olijfolie…en saffraan. Een onvervangbare smaakmaker. Het rode goud. Welke smaken klikken het beste met saffraan? Een rijtje:

Saffraan, niet meer dan de rode stampers van de saffraankrokus. Heel kostbaar omdat elke bloem niet meer dan slechts drie stampers heeft. Duur om te verbouwen, en te plukken! Je hebt er gelukkig maar een klein beetje van nodig om de zon in je gerecht te brengen. De complexe smaak combineert de aroma’s van de zee, honing en mineralen. Een bloemige specerij die doet denken aan hooi.

Probeer eens:

• Aardappels met saffraan: voeg wat draadjes toe aan het kookwater, of roer een paar fijngesneden draadjes door de puree. De saffraan maakt de smaak voller en de kleur mooi mediterraan.

• Saffraan zit niet zonder reden in authentieke paella of bouillabaise. Saffraan ruikt licht naar jodium: de geur van de zee en hoort echt in dit gerecht dat barst van de schelp- en schaaldieren.

• Zoete kip contrasteert heerlijk met het lichte bittertje van saffraan. Je proeft iets nootachtigs wanneer je ze samen in de pan bakt.

• Saffraan heeft een voorliefde voor romige smaken. Combineer saffraan met kardemom in een lassi (Indiase yoghurtdrank), rijke rijstepap met sinaasappel of met roomijs. Of maak ijs met pistachenoten en een drupje rozenwater.

• Als je ooit saffraanboter hebt gemaakt wil je niet meer anders. Zo’n gesmolten klontje maakt een klassieke cacio e pepe nog net iets specialer.

• Gesmoorde venkel, gekust door de saffraan: zet die maar op uw lijst! Hoe je dat maakt? Heel simpel: week 10-15 saffraandraadjes in lauwwarm water, bak ondertussen parten venkel in olijfolie zodat ze kleur krijgen. Na ca. 10 minuten voeg je een lepel honing toe en bak je de venkel nog even kort om de parten daarna te blussen met het saffraanwater. Breng op smaak met zout, chili of een pikante saus zoals harissa en frisse dille of peterselie.

• Een snuf saffraan door de tomatensaus verandert je pasta in een zwoele mediterraanse vakantie.

• Voor alle thuisbrouwers: maak eens saffraankombucha.

Saffraanrijst is een klassiek Perzisch gerecht. Zorg dat je daarvoor de beste saffraan in huis haalt. Vaak zit je goed als de saffraan in een doorzichtig parfumflesje zit en minimaal vijf euro kost voor ca. 50 draadjes. Let ook op de herkomst, saffraan uit Afghanistan of Iran is vaak van betere kwaliteit.

Maak ook eens deze recepten met saffraan:

Ottolenghi’s panzanella met saffraantomaten en gepekelde rode ui
Deze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt of staat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten.Probeer ook deze panzanella met burrata en avocado.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious
saffraanperen met praliné en labne
Warm of koud: deze saffraanperen uit de oven met geurige specerijen en crunchy notenpraliné zijn een perfect toetje. Geef er een flinke schep labne bij.
naar recept
saffraanperen met praliné en labne-delicious
pavlova van saffraan met mango & karamelsaus
Wil je het kerstdiner eindigen met een knal? De saffraan, mango en karamel zorgen voor een ware smaakexplosie waar we allemaal stijl van achterover vallen. Daarbij zijn deze smaken een goede tegenhanger voor de zoete pavlova. Dus, geen tijd te verliezen!
Ben je nog opzoek naar lekkere kerstdrankjes? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.
naar recept
saffraanpavlova met mango & karamelsaus - delicious
pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip
Kroket maar dan anders? Probeer deze vegetarische kroketten van pompoen en saffraan met een heerlijke paprika-hazelnootdip om in te dippen!
naar recept
pompoen-saffraan kroket | delicious
gnocchi met venkelworst & saffraan
Wil je lekker snel klaar zijn vanavond? Maak dan dit Sardijnse gerecht met venkelworst en saffraan. In 35 min. klaar! Op Sardinië zijn ze gek op gerechten met venkelworst. Het originele recept is met malloreddus, een ovale Sardijnse pastasoort die doet denken aan kleine gnocchi. Malloreddus is niet overal te koop, maar je kunt dit prima maken met gnocchi of kleine dikke pastaschelpjes.
naar recept
gnocchi met venkelworst en saffraan - delicious
ossobuco met verjus, venkel en saffraan
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteen trekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld paccheri of capunti. 
ossobuco
gebakken inktvis met appel-saffraanaioli
Viskok en delicious.friend Dirk Pieter Arkenbout weet iedereen te verrassen met zijn visgerechten! Wij vonden in ons grote recepten-archief onderstaand recept voor een perfect oudjaarsavond-hapje. Robuust, no-nonsense en te lekker!
naar recept
gebakken inktvis-delicious
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto
Dit zalige risotto-gerecht van Janneke Philippi valt onder de categorie: easy en zó vol van smaak. Janneke: ‘Extra feestelijk: deze risotto maak ik ook graag met gegrilde coquilles of grote garnalen in plaats van roodbaars.’
naar recept
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto - delicious
specerijen saffraan in blik