ontbijtbroodjes bakken op z’n Hollywoods

De broden uit Paul Hollywoods How to bake hebben we al eerder geprobeerd. Maar in het boek staan méér geweldige recepten! Deze breakfast rolls bijvoorbeeld: uniek omdat alle ingrediënten van een uitgebreid ontbijt ín de broodjes zitten. 

Maak ook eens dit bananenbrood.

ontbijtbroodjes van Paul Hollywood

voor zo’n 13-15 broodjes

500 g tarwebloem
10 g zout
20 g suiker
10 g gedroogde gist
30 g zachte boter
2+1 eieren, losgeklopt
250 ml koud water
olijfolie

voor de vulling
10 plakjes bacon
125 ml tomaten passata
100 g champignons, in plakjes

Kiep de bloem in een grote mengkom en voeg het zout en de suiker toe aan één kant van de bloem. Voeg  gist toe aan de andere kant. Meng boter, 2 eieren en driekwart van het water door het mengsel met je vingers. Blijf water toevoegen totdat alle bloem is opgenomen. Je hebt misschien niet alles nodig of misschien moet je iets meer water toevoegen. Je wilt een zacht deeg, geen nat deeg. Gebruik het deeg om de hele kom schoon te maken.

Wrijf je werkblad in met een beetje olijfolie en kiep het deeg erop. Kneed 5-10 minuten. Het deeg zal eerst vrij nat aanvoelen maar mettertijd krijg het een zachte en gladde textuur. Als je deeg zijdezacht aanvoelt, plaats het dan in een ingeoliede schaal. Bedek met een theedoek en laat minimaal 1 uur rijzen tot het verdubbeld is in grootte.

Bereid intussen de vulling voor. Verwarm een scheut olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bacon toe en bak ze aan beide kanten. Laat daarna afkoelen.

Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Kiep het deeg op een bebloemd werkvlak en rol het uit tot een een rechthoek van 35x30cm. Kneed het niet door! Smeer een dunne laag tomatenpassata over het deeg en verdeel daar de bacon en de champignons over. Rol het deeg op als een Zwitserse rol en zorg dat je de naad dichtknijpt. Snijd de rol in 13-15 plakken van 2,5 cm. Leg ze plat op de bakplaten en druk ze tegen elkaar aan. Laat elk bakblik nog een half uur rijzen in een plastic zak.

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. Klop het overgebleven ei los en bestrijk daarmee de broodjes. Bak ze 15-20 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. En eet ze als ze nog warm zijn!