extra: zoet zeeschuim uit het Zeeuws knopje

Vanaf vandaag kun je in het februarinummer van delicious. een interview lezen met Tinka Leene. Zij is ontwerpster van de Zeeuwse knop bakvorm en schreef een kookboek over deze populaire bakaccessoire.  Hieronder het favoriete recept van de delicious. redactie: Zeeuws zeeschuim.

zoet zeeschuim

gebak / nagerecht

5 eiwitten
250 g poedersuiker
25 g zelfrijzend bakmeel
19 g maïzena
500 ml slagroom
200 g frambozen
4 el frambozenjam

Verwarm de oven voor op 110 °C. Klop de eiwitten en de poedersuiker tot een stevig merengue-mengsel met pieken. Leg de Zeeuwse knop bakvorm met de opening naar beneden op een ruim stuk bakpapier en trek hem om.

Schep de helft van het merengue-mengsel binnen de getekende cirkel op het bakpapier. Voeg aan de rest van het merengue-mengsel het zelfrijzend bakmeel en de maïzena toe. Spatel het er rustig doorheen. Schep dit biscuitbeslag in de zorgvuldig ingevette en met bloem bestoven Zeeuwse knop.

Plaats het bakpapier met het merengue-mengsel en de met biscuitbeslag gevulde vorm naast elkaar in het midden van de oven. Bak de biscuitvorm in 1,5 uur goudbruin. Los hem daarna op een rooster. Bak de merengue in ruim 2 uur ivoorkleurig. Laat hem afkoelen in een dichte oven.

Klop de slagroom lobbig en spatel de frambozen erdoor. Bestrijk de merengue met de frambozenjam en spatel het slagroommengsel erover. Leg de Zeeuwse knop biscuit er bovenop.

Het Zeeuwse Knop Bakboek 
Verhalen en recepten uit Zeeland en de rest van de wereld, door Tinka Leene
Uitgever: Het Paard van Troje
ISBN 9789071937118, € 19,95.
Verkoopadressen en bestelwijze van boek en bakblik via zeeuwseknop.nl

Zoet zeeschuim-delicious