pizza bianca met rucola

De beste pizza’s maak je thuis. In het januarinummer van delicious. vind je de kan-niet-mislukken-bodem van onze Australische collega/blogger Katie Quinn Davies en al haar inspirerende, originele toppings.

Op deliciousmagazine.nl geen recept ‘from down under’, maar van onze enige echte eigen Janneke Philippi (ook een beetje ‘down under’, want zij woont in het prachtige Limburg). En het is er eentje voor het begin van het jaar: licht en fris!

Pizza bianca met rucola

hoofdgerecht | 4 personen) | v

4 vastkokende aardappelen, schoongeboend
naaldjes van ½  flinke tak rozemarijn, zeer fijngesneden*
2 teentjes knoflook, geperst
3 el olijfolie
2 bollen (buffel)mozzarella, in dunne plakjes, uitgelekt op keukenpapier
2 trostomaten
75 g rucola
2 el olijfolie extra vierge, plus om te besprenkelen
ook nodig: 4 grote stukken bakpapier, groot genoeg voor de pizza’s

deeg*:
500 g bloem + extra om uit te rollen
1 zakje gedroogde gist (7 g)
3 el olijfolie

Kneed voor het deeg de ingrediënten met 285 ml handwarm water en 1 tl zout  in 10 min. flink door tot een elastisch soepel deeg. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.

Snijd of schaaf intussen de aardappel in hele dunne plakjes van 1 mm. Meng de rozemarijn, knoflook en olijfolie door de aardappels en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor, minimaal 250°C en stel op hetelucht in als je dat hebt. Leg een bakplaat op de onderste richel, zodat deze ook goed heet wordt.

Snijd het pizzadeeg in 4 gelijke stukken (200 g / stuk). Kneed de stukken nogmaals door en rol ze om beurten met een deegroller dun uit tot 30 cm Ø. Bestuif het werkvlak en deeg regelmatig met royaal bloem, zo gaat het uitrollen het makkelijkst. Leg elke bodem op een stuk bakpapier en leg dit op een dun plankje, zodat je ze makkelijk van de plank in de oven op de bakplaat kunt schuiven.

Beleg de bodems één voor één dun met de gemarineerde aardappelplakjes en wat mozzarellaplakjes. Bestrooi met zout en peper uit de molen en druppel er nog wat olie over.

Bak telkens een pizza op de bakplaat in ± 7-10 min. goudbruin en gaar. Houd ze goed in de gaten en draai ze evt. halverwege, de achterkant gaat vaak sneller en het kan heel snel gaan. Bak de pizza’s zo één voor één.

Snijd intussen de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep de tomaat om met de extra vierge olijfolie, de rucola en zout naar smaak. Beleg telkens een gebakken pizza met een flinke hand van de tomaatsalade en snijd in vieren. Zo eet je telkens een kwart warme pizza.

* I.p.v. zelf deeg maken kun je ook kant-en-klaar brood of pizzadeeg uit het koelvak gebruiken. Het deeg is wat dikker en heeft misschien een iets langere oventijd nodig.

Bereiden ± 30 min. / rijzen ± 1 uur / oven ± 4 x 7-9 min.

deeg voorbereiden
Je kunt het deeg ook de avond van tevoren maken en afgedekt bovenin de koelkast laten rijzen. Kneed het dan vlak van tevoren nog eens goed door en verwerkt als hierboven. In de koelkast rijst het heel langzaam.

rozemarijn heel fijn
Snijd de rozemarijn echt superfijn, het is niet lekker om grovere stukken ervan in je mond te krijgen. En fijngesneden geeft het de pizza een heerlijk aroma.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS FOODSTYLING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept verscheen eerder in delicious. – juli 2012

Pizza bianca-delicious