lamsbout met lavendelhoning

Lamsbout met lavendelhoningVorige week nog ‘meatless monday’ op de redactie, vandaag kiezen we toch echt voor vlees. Want bij het doorspitten van een oude delicious. kwamen we bij het portret van een groepje slagersvrouwen. Voor delicious. brachten ze elk hun favoriete vlees mee. delicious.friend Eke Mariën kookte er o.a. dit heerlijke gerecht mee.

Tip van slagersvrouw Francine Albers (vrouw van slager Ben Albers, Arnhem): ‘Als je lamsbout slow braadt, trekken de smaken van de kruiden helemaal in het vlees en blijft het vlees mooi lichtroze.’

lamsbout met lavendelhoning

hoofdgerecht | 6 -8 personen

5 teentjes knoflook
1 el venkelzaad (toko of natuuwinkel)
½ el peperkorrels
rasp van 1 (liefst biologische) citroen
50 g lavendelhoning* of andere kruidige honing
9 g grof zeezout
1 lamsbout zonder been van ± 1 kilo
1 el boter
2 el olie
extra nodig: keukentouw, evt. kernthermometer

Verwarm de oven voor 80°C. Wrijf knoflook, venkelzaad, peper, citroen en zout tot een pasta in de vijzel. Meng de pasta goed met de honing. Klap de ontbeende bout open en bestrijk de binnenzijde met 2/3 van het honingmengsel. Rol de bout strak op en bind op met keukentouw. Verhit de boter met de olie in een koekenpan en bak hierin de bout rondom bruin. Haal uit de pan en bestrijk het vlees met de rest van het honingmengsel. Leg de lamsbout in een braadslee en zet in het midden van een voorverwarmde oven van 80°C. Gaar de bout in ± 4-5 uur tot het vlees een kerntemperatuur van 50°C heeft. Dit kun je meten met een kerntemperatuurmeter (te koop bij een goede kookwinkel). Laat het vlees nog ± 20 min. rusten onder folie op een warme plek voordat je het aansnijdt.

* Te koop bij de natuurwinkel. Je kunt ook zelf lavendelknopjes (te koop bij een goede drogist of natuurwinkel) een tijdje laten trekken in een pot bloemenhoning.

Bereiden ± 15 min / garingstijd ± 4–5 uur.

PRODUCTIE MERIJN TOL RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE HAROLD PEREIRA STYLING CYN FERDINANDUS

Dit recept verscheen eerder in delicious.

Lamsbout met lavendelhoning-delicious