21x vegetarische borrelhapjes waar je iedereen blij mee maakt

Wie maakt er nou nog een échte, uitgebreide borrelplank zonder smeersels van de grootjutter? Nou, wij dus. En met deze recepten voor vegetarische borrelhapjes jij straks ook weer.

Lees ook: klassieke quiche lorraine en andere hartige taarten die nooit vervelen.

De formule voor vegetarische borrelhapjes

Borrelen kun je op heel veel manieren doen en is met een paar goede hapjes en een lekker drankje al snel een succes. Wil je het grootser aanpakken? Dan is het handig om te bedenken welke elementen je vegetarische borrelplank nodig heeft. Wij kiezen vaak hapjes die we naast deze denkbeeldige checklist leggen:

Zachte, romige texturen: dips, labneh, mayonnaise, in olie gemarineerde groenten (artisjok, aubergine, courgette enz.).
Brood, deeg, en andere lekkernijen in/met een korst: focaccia, stokbrood, saucijzenbroodjes, crostini, puntjes quiche.
Geroosterde groenten: aubergine, courgette, broccoli, spruitjes, zoete aardappel, pompoen, prei, uitjes – bestrooi ze met een lekkere specerijenmix.
Een lekker zuurtje: pickles, kimchi, en ander gefermenteerd zuurwaar.
Vegetarische borrelhapjes die je kunt kopen: olijven, nootjes, kaas, zongedroogde tomaten, dolma’s, lekkere olijfolie, gerookt zout, chips.
• Iets warms: in onderstaande lijst hebben we verschillende ideeën voor een warme toevoeging aan de vegetarische borrelhapjes, zoals de khinkali met pittige paddenstoelen, verschillende kroketjes, of Indiase uienbeignets.
Hoe is de balans: niet te vet, fris, romig, droog, zout, zoet?

21 vegetarische borrelhapjes van kroketjes tot focaccia

bbq-bloemkool met geitenlabne, muhammara & dukkah
Lekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.
Bekijk hier het hele bbq-menu van Janneke.
naar recept
bbq-bloemkool met geitenlabne muhammara & dukkah
Khinkali met pittige paddenstoelen
De vulling van khinkali verschilt per regio, van aardappel of (wilde) paddenstoelen tot – de meest populaire – met gehakt, specerijen, ui en koriander.
Heb je nog paddenstoelenvulling over? Doe de overige vulling bijvoorbeeld door een omelet en serveer met een simpele groene salade.
naar recept
vegetarische khinkali
polenta-rozemarijnkroketjes met olijf-knoflookmayonaise
Vandaag is het nationale krokettendag! Dus alsjeblieft, het recept van onze polenta-rozemarijnkroketjes. Da’s weer eens iets anders!
naar recept
kroketten-deliciousnederland
Caesar salad met Scotch eggs
Oud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven!
Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming.
Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
naar recept
caesar salad scotch eggs
nagelkaaskroketjes met geroerbakte snijbiet
Ondanks het feit dat Nederland rijk is geworden met handel in specerijen, vind je in de Nederlandse keuken nog nauwelijks echt gekruide, hartige gerechten Het lijkt erop dat we die specerijen lievere verkochten dan ze zelf te souperen. Versterk de kruidnagel smaak in deze kroketten met kaas van Eke door er delicious. mosterd met kruidnagel bij te serveren.
naar recept
kroketten met kaas
limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.
En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar recept
limabonen met dragonolie en citroen - delicious
pizzettes met citroen, buffelmozzarella en maanzaad
Janneke: ‘Het liefst maak ik vers pizzadeeg met gist of zuurdesemstarter. Bij weinig tijd is een pak pizzamix uit het bakschap ideaal. De bloem bevat rijsmiddel waardoor geen rijstijd nodig is.’
Een goede biologische citroen, flinterdun gesneden, is het geheim van deze heerlijke mini-pizza’s. Perfect als weekendsnack, feestelijk borrelhapje of bescheiden krachtpatser op een bont buffet!
Ook lekker: pittige mini-pizza's met garnalen, makkelijke pizzaspiraaltjes of deze mini-pita pizza's met za'atar.
naar recept
pizzettes mozzarella citroen maanzaad
focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar recept
crostini met Franse kaas & geroosterde druiven
Knapperige crostini met délice de bourgogne, zoete geroosterde druiven en amandelen. En een lekkere wijntip voor erbij: jonge frisse riesling uit de Elzas of Duitsland, chardonnay uit Macon.
Nog twee van die heerlijke crostini's: met salamiboter en spinazie of tuinboonpuree en pecorino.
naar recept
crostini toastjes - delicious
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn.
Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'
Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar recept
Bruschetta met burrata | delicious
pyaz ke pakora (uienbeignets)
Asma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.
Dit recept komt uit het kookboek Ammu van Asma Khan en staat samen met een selectie van haar andere recepten in de nieuwe delicious.
naar recept
Pakora - uien recepten
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
vega-saucijzenbroodjes
Van klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. De vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees noemen we megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! 
Probeer ook eens deze filo-saucijzenbroodjes met appel en cider!
naar recept
saucijzen_matt_preston_delicious
dips voor de borrel
Acht hartige dips die binnen een kwartier jouw borrelplank op kunnen. Serveer er wat crackers, flatbread of chipjes bij en dippen maar!
Vul jouw borrelplank aan met dit trio van borrelhapjes.
hartige dips feest - delicious
vegan kubbeh (kubbeh ’t bulgur) van Sara uit Noomi
Kubbeh is het cultureel erfgoed van Irak. Het is een soort dumpling of kroket die je met verschillende soorten korsten, vormen en vullingen kunt tegenkomen. Maak je kubbeh met flinterdun deeg, dan is dat niet alleen heel lekker, het vergroot ook je kansen op de Iraakse huwelijksmarkt.
Sara: 'Ik heb kubbeh voorbij zien komen met zo’n dikke korst dat ik echt goed moest kijken of het geen gehaktbal was. Dit is natuurlijk niet hoe kubbeh bedoeld is, maar ik begrijp het wel – de mijne zagen er in het begin ook zo uit.' Serveer de kubbeh met noomichutney.
Dit recept komt uit NOOMI, de primeur van Sara Shawkat over de Iraakse keuken.
naar recept
vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi - hapjes voor nieuwjaarsborrel
bruschette met bospaddenstoelen en pittige feta
Bruschette met paddenstoelen… Makkelijk eten voor een doordeweekse dag of als lekkere weekendlunch. De feta met een beetje extra pit, maakt dit gerecht helemaal af!
Nog een lekker hapje: pizzaspiraaltjes.
naar recept
bruschette met bospaddenstoelen | delicious
gefrituurde portobello’s met ovenfriet
Probeer in plaats van frikandellen of kroketten eens iets nieuws bij de friet. Deze gefrituurde portobello’s zijn super crispy en onwijs lekker! 
naar recept
gefrituurde portobello ovenfriet - delicious
galette met dungesneden spruitjes, geitenkaas en tijm
Iedereen vindt wat van spruitjes. Wij vinden ze vooral fantastisch, want de mogelijkheden met spruitjes zijn eindeloos.
Culinair redacteur Merijn zag hoe de groente waanzinnig mooi groeit in de vruchtbare grond van Goeree Overflakkee en bekeek ze met andere ogen. Ze maakte er meerdere gerechten mee, waaronder deze prachtige galette.
Het knapperige deeg, de geroosterde spuiten en de volle smaak van geitenkaas maken samen het perfecte herfstgerecht.
Ook zo gek op spruitjes? In dit artikel geven we je 10 slimme tips voor koken met spruitjes.
naar recept
oeufs mayonnaise
Alain: ‘De keuken van het zuidwesten is de meest eenvoudige keuken van Frankrijk. De zee, de bergen, het uit- gestrekte Rhône-dal: dit gedeelte van Frankrijk heeft alles in zich om de lekkerste producten te laten groeien en bloeien. De eenvoud van de gerechten is dan ook terug te brengen op de pure ingrediënten: die hebben eigenlijk maar heel weinig bereiding nodig om tot hun recht te komen.’
naar recept
texelse schapenkaas met kweeperen-vijgencompote
Heerlijk deze kweeperen-vijgencompote met een stukje kaas en een snufje fijngemalen koffie. Een onverwachte combinatie die verrassend goed gaat bij de borrel.
naar recept
kweeperen-delicious
feesthapjes in een rolletje
Een goed feestje is niet compleet zonder lekkere hapjes. Wat denk je van aubergine-mozzarellarolletjes of asperge-parmahamdipper: vijf hapjes in een rolletje!En als je helemaal uitgerold bent, switch dan naar deze feestelijke blini’s.
naar recept

RECEPT: JANNEKE PHILIPPI | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: LAURA VIJSELAAR | BEREIDING: BART STUART. Het recept van de foto ‘mini-kroketje van cavolo nero’ vind je terug in het kerstnummer van 2020.

Jannekes borrelhapjes