flensjes +

Vandaag hebben 65-plussers een streepje voor. Het is namelijk nationale pannenkoekendag. Honderden kinderen bakken stapels pannenkoeken voor ouderen in verzorgingshuizen, op scholen en in buurthui- zen. delicious. is dol op bakken en deelt graag het recept van een beproefde favoriet, flensjestaart. Flensjes, wij kunnen er namelijk geen genoeg van krijgen…

nagerecht (8-10 personen)

flensjes
100 g bloem
1 tl bakpoeder
snuf zout
1 ei
250 ml halfvolle melk
35 g boter, gesmolten + extra

vulling
3 blaadjes witte gelatine
1 biologische sinaasappel
150 g witte chocolade, in stukjes
200 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
300 g frambozen
2 el geleisuiker

poedersuiker
handig: kleine flensjespan, mixer, 
springvorm ± 18 cm Ø, bakpapier, plasticfolie

Zeef boven een grote kom de bloem met het bakpoeder en zout en vorm een kuiltje in het midden. Breek het ei hierboven. Klop met de mixer vanuit het midden geleidelijk zoveel van de bloem door het ei dat er een dik vloeibare massa ontstaat. Voeg nu steeds een klein scheutje melk toe en ga verder met mixen tot je een dik beslag zonder klontjes hebt. Voeg de rest van de melk toe en klop het beslag mooi egaal.

Schenk al mixend de gesmolten boter door het beslag. De gesmolten boter zorgt ervoor dat het beslag mooi egaal bakt. Bovendien hoef je tijdens het bakken minder of geen boter te gebruiken.

Verhit de flensjespan (of een anti-aanbakpan) en vet hem in met een beetje boter. Doorgaans geeft middelhoog vuur de goede warmte om het flensje gaar en goudbruin te bakken. Roer het beslag nog eens goed door, giet dan een juslepel beslag in de pan en draai dit meteen mooi rond, zodat het beslag zich snel en goed verdeelt. Bak het flensje tot de randen goudkleurig zijn en loslaten van de pan. Keer het flensje en bak het gaar. Bak zo ook de andere flensjes. Roer het beslag steeds kort door voor je het in de pan schept. Stapel de flensjes op en houd ze apart.

Wacht met het keren van het flensje totdat de randjes mooi goudbruin kleuren. Op dat moment laat het flensje makkelijk los van de pan en is de onderkant stevig genoeg om gekeerd te worden. Even geduld hebben dus!

Week de gelatine ± 5 min. in ruim koud water. Boen de sinaasappel schoon, droog hem en rasp het oranje deel van de schil fijn af. Pers de sinaasappel uit en verwarm het sap met het raspsel. Knijp de gelatine goed uit en los het van het vuur af op in het sinaasappelsap. Leg de witte chocolade erin en laat deze onder regelmatig roeren smelten. Laat het mengsel afkoelen tot het lobbig is. Klop de slagroom stijf met 1 zakje vanillesuiker en spatel deze luchtig door het chocolademengsel.

Zoek de frambozen uit en houd 50 g van de mooiste exemplaren achter voor garnering. Schep 100 g van de rest van de frambozen door de chocolademousse. Doe de rest van de frambozen in een steelpan en breng ze aan de kook met 2 el water en het andere zakje vanillesuiker. Kook de frambozen ± 1 min. en voeg dan de geleisuiker toe. Laat deze compote ± 4 min. koken en daarna afkoelen.

Vet de springvorm in. Bedek de bodem van de springvorm met een royaal stuk bakpapier; klem het papier vast tussen wand en bodem. Bekleed de binnenkant van de springvormwand met een lange, ± 8 cm brede strook bakpapier.

Leg een flensje in de springvorm en bedek deze met een laag chocolademousse van ±1½ cm dikte. Ga zo door totdat de flensjes en de mousse op zijn. Laat het laatste flensje onbedekt. Dek de taart af met plasticfolie en laat hem in ± 3 uur goed opstijven in de koelkast.

Bestuif de taart met poedersuiker en garneer met de achtergehouden frambozen. Houd een scherp mes onder de hete kraan zodat het lemmet flink heet is en snijd hiermee de taart in mooie punten. Geef er een schep van de frambozencompote bij.

Bereiden ± 45 min/ opstijven ±3 uur
p.p. ± 295 kcal/ 28 g koolhydraten/ 17 g vet

voor de vorm
Kies een vorm die past bij de diameter van de pan waarin je de flensjes bakt. Ik gebruikte een kleine pan, dus ook een kleine vorm (±18 cm Ø). Kies je voor een grote pan (en een grotere vorm) neem dan anderhalf keer de hoeveelheid van het beslag en maak de laagjes mousse dunner. Gebruik een vorm van maximaal 22 cm Ø.

flensjestaart-delicious