vistajine met tomaat en aardappel


Vrijdag visdag. Gezellig met zijn allen rond de grote tajine waaruit heerlijke geuren opstijgen.

hoofdgerecht (4 personen)
2 groene paprika’s
7 teentjes knoflook, in plakjes
1 el komijnpoeder (jinten)
½ el (zoet) paprikapoeder
1 citroen, uitgeperst
1 bosje koriander, fijngesneden
7 el olijfolie + extra
800 g stevige witvis, in stukken
400 g krieltjes, geschrapt
250 g cherrytomaatjes
100 g kalamata olijven

Verhit de oven voor op 220º C. Leg de paprika’s op een bakplaat en rooster ze 20-35 min. in het midden van de oven tot ze geblakerd zijn. Doe de paprika’s in de plastic zak en laat ze zo afkoelen. Verwijder de schillen en de zaadlijsten en snijd ze in grove repen.

Maak voor de chermoula in de vijzel  (of keukenmachine) een pasta van 2 teentjes knoflook en ½ el (zee)zout. Voeg de komijn, het paprikapoeder, citroensap en koriander toe. Roer er 4 el olijfolie door tot een lichtgebonden saus ontstaat. Schep de vis door de chermoula en laat dit ± 1 uur in de koelkast marineren.

Kook intussen de krieltjes in ± 10 min. beetgaar. Giet ze af en spoel ze koud onder stromend water. Snijd de krieltjes doormidden en houd ze apart. Verhit in een koekenpan 3 el olie, voeg 5 teentjes knoflook toe en bak deze ± 3 min. Voeg de tomaatjes toe en bak ze ± 1 min. tot ze net zacht zijn.

Neem de vis uit de chermoula en schep de chermoula door de tomaatjes, samen met de paprikarepen. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappels over de bodem van een tajine of braadpan met een dikke bodem. Schep er ¾ van het groentemengsel op en leg verdeel de vis erover. Schep de rest van het groentemengsel erop en verdeel de olijven erover.  Voeg 50 ml water toe en wat extra olijfolie.

Verhit de tajine of pan met deksel erop op laag vuur en laat het gerecht ± 15 min. zacht koken, tot de vis net gaar is. Serveer met warm brood.
Bereiden ± 40 min/ marineren ± 1 uur
p.p. ± 440 kcal/ 24 g koolhydraten/ 23 g vet

Dit recept komt uit De Marokkaanse keuken van Ghillie Basan, Veltman Uitgevers, ISBN 90 5920 151 5.

vis tajine-delicious