doperwtentaart met pancetta en munt

Deze stevige taart is supersimpel: je hoeft de taart zelfs niet voor te bakken. Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij.

doperwtentaart met pancetta en munt

hoofdgerecht (6-8 personen)

korstdeeg* of 500 g kant-en-klaar hartig taartdeeg
170 g pancetta, in blokjes
2 sjalotten, fijngesneden
2 tenen knoflook, gehakt
350 g diepvriesdoperwten, ontdooid
6 grote scharreleieren
275 ml slagroom
100 g belegen Cheddar of Goudse kaas, geraspt
20 g verse munt, blaadjes fijngesneden
tuinkers of andere cress ter garnering

Verwarm de oven voor op 200ºC. Verwarm een bakplaat voor in de oven.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die 6 cm groter is dan de springvorm van 22 cm Ø. Bekleed de bakvorm met deeg. Snijd de rand bij en prik gaatjes in de bodem met een vork. Zet de bodem 20 min. in de koelkast.

Verhit intussen een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de blokjes pancetta 2-3 min., tot ze goudbruin kleuren. Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak ze 2 min. mee. Voeg de doperwten toe en schep ze om in de pan. Laat het mengsel enigszins afkoelen.

Roer in een kom de eieren los met de room, kaas en munt. Voeg wat zout en peper toe en schep het doperwtenmengsel erdoor. Schep dit in de deegbodem. Bak de taart 45 min. op de hete bakplaat, tot de vulling net gestold is. Dek evt. tussentijds met aluminiumfolie af als de taart te snel bruin kleurt. Laat de taart minstens 15 min. rusten. Garneer met tuinkers en serveer direct.

Bereiden ± 10 min / oven ± 45 min / rusten ± 35 min.

*Kijk voor het recept van korstdeeg in delicious. februari 2009 (p 78). Je kunt ook 500 g kant-en-klaar deeg voor hartige taart gebruiken.

Doperwtentaart - delicious