vega, dat doet een burger goed

Voor een écht lekker burger, ook vegetarische, gaat tout Amsterdam naar Burgermeester.  Biologisch vlees voor de burgers, knapperige  broodjes, frisse salades, gepofte aardappel en versgeperste sappen. Hamburgerketens pack your bags, je wilt namelijk nooit meer wat anders.

 

lunchgerecht (4 personen)

mosterdmayonaise (kant en klaar of zelfgemaakt*)
8 plakken courgette (¾ cm dik)
2-3 el olijfolie
2 rode paprika’s
plantaardige olie om te frituren
3 el bloem
4 plakken feta of haloumi
1 ei, losgeklopt
75 g panko**
4 broodjes (bijv. Italiaanse bollen)
8-12 blaadjes sla
12 plakken tomaat
12 plakjes komkommer
12 plakjes augurk
1 rode ui, in halve ringen
evt. ketchup
4 zongedroogde tomaten

Maak eerst de mosterdmayonaise*.

Besprenkel de courgette met olijfolie,bestrooi met zout en laat 10 min. staan. Snijd de paprika in vieren, houd de stukken met de velkant in het vuur van het gasfornuis, totdat het vel zwartgeblakerd is. Haal het vel eraf of spoel het er onder de kraan af.Gril de courgetteplakken in een grillpan tot ze lichtbruin zijn.

Verwarm de frituurpan op 180°C. Meng de bloem met zout en peper. Haal de plakken feta door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko. Druk de panko stevig aan en haal de kaas nog een keer door het ei en de panko.

Beleg het brood met de sla, tomaat, komkommer,augurk en de rode ui. Frituur de kaas in 4 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel eerst de vegaburgers over de broodjes en dan de courgette, paprika, mosterdmayonaise, evt. ketchup en de zongedroogde tomaten.
*Mosterdmayonaise maak je het snel in een keukenmachine of met de handmixer. Gebruik voor 700 ml mayonaise, 1 eierdooier, een paar snufjes zout, wat vers gemalen peper, 1 el wittewijnazijn,  ½-1 el mosterd en 700 ml plantaardige olie. Doe alles, behalve de olie, in de kom van de keukenmachine en zet hem op de hoogste stand. Schenk eerst druppelgewijs en daarna steeds sneller de olie erbij. Let op dat de olie steeds snel opgenomen wordt. Als de olie er te snel bij gaat of als je te veel olie gebruikt, kan de mayonaise gaan schiften. Blijf olie bijschenken tot je een stevige massa krijgt die niet van een lepel afdruipt.
**Panko is te vinden bij de toko en in de supermarkt bij het schap met oosterse ingrediënten.

Bereiden ± 40 min.
Zonder mayo p.p. ± 550 kcal ⁄ 19 eiwit ⁄ 26 g vet ⁄ 60 g koolhydraten

Receptuur en bereiding Burgermeester, Amsterdam Fotografie Harold Pereira Styling Cyn Ferdinandus