appeltaartjes met noten en nougatsaus

Deze appeltaartjes van delicious.friend Eke Mariën, zie daar maar eens af te blijven! Ze zijn heel lekker, een plaatje om te zien en makkelijk om te maken. Tip van Eke: houd vulling en bodems apart. Verwarm de bodems van de appeltaartjes – vlak voor het serveren – kort op in de oven en verwarm ook de vulling nog even. Dan serveer je een superkrokante bodem met warme appel-karamelvulling! 

gebak of nagerecht (8 personen)
8 plakjes roomboter bladerdeeg
3 stevige, wat zure appels (elstar of jonagold)
sap van 1 citroen
120 g suiker
40 g honing
60 g boter
40 ml slagroom
80 g walnoten
80 g rozijnen
80 g pijnboompitten
extra nodig: kleine taartvormpjes van 10 cm Ø

Verwarm de oven voor op 175°C. Ontdooi het bladerdeeg en snijd uit uit elk plakje een zo groot mogelijk rondje. Vet de taartvormpjes 
in bestuif dun met bloem en bekleed de vormpjes met de deegrondjes. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taartjes.

Knip royale stukjes bakpapier om de vormpjes te bedekken. Druk het papier op het deeg en vul de bakjes met een ‘blinde’ vulling van rijst of overjarige peulvruchten. Bak de taartjes 25-30 min. in het midden van de oven.

Schil de appels, snijd ze in stukjes van 1½ cm en schep ze om met wat citroensap. Verwarm de suiker met de honing in een pan op matig vuur. Neem de pan van het vuur als de suiker en de honing bruin kleuren. Voer al roerend de boter en de slagroom toe. Laat alles nog 5-7 min. zachtjes koken. Voeg na elkaar de noten, rozijnen, appel en pijnboompitten toe. Laat het mengsel iets afkoelen en vul hiermee de taartbakjes.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 30 min. / afkoelen ± 30 min.

Receptuur en bereiding Eke Mariën Styling Jan Willem van Riel fotografie Eric van Lokven Productie Trudelies Schouten

bakboek

 

Nog meer heerlijk zoet vind je in delicious hét bakboek