eierpotjes – oeufs en cocotte

Een eitje bij het ontbijt is het hele jaar door lekker natuurlijk, maar met Pasen gaan we hele- maal los.  Deze keer het Franse klassieke gerecht oeufs en cocotte.  Eieren au bain marie garen in een ramequin of hitte- bestendig potje.

Op dit basisrecept voor eierpotjes kun je eindeloos variëren door je favoriete ingrediënten mee te garen. Paddenstoelen  met room en Parmezaanse kaas, gerookte zalm met crème fraîche en aspergepunten, hamblokjes met groene kruiden, artisjokharten met zongedroogde tomaatjes en tonijn met reepjes geroosterde paprika. Kies zelf maar…

eierpotjes – oeufs en cocotte

ontbijt-, brunch- of voorgerecht | 4 personen

4 verse eieren
4 ramequins of ovenschaaltjes (150 ml inhoud)
zachte boter
braadslee of diep bakblik

Verwarm de oven voor op 180°C.  Vet de ovenschaaltjes goed in met boter.Breek boven elk ovenschaaltje een ei en bestrooi met zout en peper. Zet de ovenschaaltjes in de braadslee. Vul de braadslee met kokend water zodat de bakjes tot de helft onderstaan. Schuif de braadslee in de oven en laat de eieren 8-10 min. garen (de dooier blijft zacht) of langer als je ze verder wilt laten stollen. Dek ze dan eventueel af met aluminiumfolie, zodat ze niet uitdrogen.

Bereiden ± 20 min.
p.p. ± 95 kcal/ 6 g vet/ 0 g koolhydraten

 

\Receptuur en bereiding Eke Mariën Fotografie Eric van Lokven Styling Laura Jongeneel

Oeufscocotte-deliciousmagazine