crispy crumble

crispy crumbleOf je nu speurt naar een dessert voor 2, 4, 6 of meer personen. Voor een snelle-alledag-toet of een bijzonder dessert. Een crumble is de perfecte keus voor toe. Voor alle seizoenen geschikt, want onder de knapperige kruimellaag verstop je je favoriete seizoensfruit! Ook de kruimellaag gaat met de seizoenen mee, denk verse kruiden, noten of winterse specerijen. Met een bol ijs, lepel kwark, dot crème fraîche of hangop, een crumble verveelt nooit.



Altijd-in-huis-crumble: de basis

Fruit, bloem, boter en suiker. Meer vraagt een crumble niet. De crumble valt dan ook in onze favoriete categorie altijd-in-huis-gerechten. De basis van de crumble zijn de krokante kruimels die je met koude vingertoppen kneedt, of beter gezegd wrijft, van 100 g bloem, 75 g boter, 50 g suiker en een snufje zout. Luchtigere kruimels maak je met zelfrijzend bakmeel of bloem en een snufje bakpoeder. Heb je kruimels over, vries ze dan losjes in voor een volgende keer. Ontdooien is niet nodig, bestrooi het fruit meteen met de bevroren kruimels.

Seizoensfruit
Van vroege rabarber en aardbei, zomerse bessen, pruimen en abrikoos tot vijgen late appels, peren en winterse citrusvruchten. Mango, ananas en cranberries niet te vergeten. Welk fruit ook in het seizoen is of je toevallig in huis hebt, het is allemaal geschikt voor een crumble. Het fruit kun je zowel vers als voorgekookt (tot compôte) of gebakken verwerken.

Seizoenskruimels
Met verse kruiden als munt, basilicum en dragon geef je je crumble een fris voorjaars/zomers accent. In het najaar verrijk je het kruimeldeeg met grof gehakte noten voor een extra volle smaak. Warme, geurige specerijen als kaneel, nootmuskaat, koek- en speculaaskruiden, peper en gember doen het juist weer goed in de winter.

Mini of XL
Crumbles zijn geschikt om in allerhande hittebestendige vormen te maken. Van koffiekopjes en eenpersoonssouffléschaaltjes tot XL-ovenschalen. Vet de vorm van tevoren goed in met boter.

De oven in…
Heb je je favoriete fruit in een kleine of grotere ingevette ovenvorm rijkelijk getopt met mooie kruimels? Dan mag de crumble de oven in. Bakken doe je een crumble in een voorverwarmde oven van 200 ºC, reken op ongeveer 30 minuten tot de kruimels goudbruin en gaar zijn.

Ideaal
Een restje fruit en wat kruimels, op een doordeweekse dag is een crumble een dankbaar dessert dat je prima in een verloren kwartier voorbereidt en in de koelkast bewaart. Dát maakt de crumble ook ideaal voor de feestdagen. Terwijl jullie genieten van het hoofdgerecht schuif je de voorbereide crumble uit de koelkast meteen in de oven; reken op 5 extra ovenminuten want zowel de vorm als de crumble is uit de koelkast door en door koud.

Kruimels bij de thee
Zin in een taartje? Bekleed de bodem van een eenpersoonstaartvorm met bladerdeeg. Prik de bodem met een vork regelmatig in en verdeel er het fruit en de kruimels over. Bak het taartje in een voorverwarmde oven van 200 ºC in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

crispy crumble