Hoera herfstbockbier

Het seizoen voor herfstbockbier ging begin deze maand weer van start. Dit volle, rijpe bier met karamelachtige smaak wordt traditioneel gebrouwen van de verse oogst gerst en hop. Hoewel door alle ontwikkelingen inmiddels het hele jaar bier van goede kwaliteit wordt gebrouwen, is de traditie het nieuwe bierseizoen te vieren met herfstbock gebleven.

Het robijnrode gerstenat is even lekker in het glas als in de pan, vinden we op de redactie: in soepen, stoofpotten, dressings, sauzen en desserts. Deze chili con carne en gefrituurde appelringen zijn vast precies wat je zoekt voor een frisse herfstdag als vandaag.

Chili con carne met bockbier, hoofdgerecht voor 4 personen

scheut olijfolie, om te bakken
100 g gerookte spekblokjes
500 g rundergehakt
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 rode pepers, zaad verwijderd en fijngesneden
1 el chilipoeder
1/2 el gedroogde oregano
2 tl gemalen komijn (djinten)
1 blik tomaatstukjes à 400 g
1 flesje herfstbockbier
2 blikken rode kidneybonen à 400 g, uitgelekt en afgespoeld
2 el verse koriander in fijne reepjes
geraspte kaas, zure room en maïschips, voor erbij

Verhit in een braadpan een scheut olijfolie en bak de spekblokjes knapperig uit. Voeg het gehakt toe en bak rul. Bak de ui, knoflook en rode peper mee. Schep de chilipoeder, oregano en komijn erdoor en bak nog 1 min. Voeg het blik tomatenblokjes toe, schenk het bier langs de rand in de pan en breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof de chili afgedekt op heel laag vuur zo’n 35-40 min. Warm de bonen tot slot 5 min. mee en breng de chili op smaak met zout en peper. Schep de chili in 4 kommen en bestrooi met de korianderreepjes. Dien op met de kaas, zure room en maïschips.

Krokante appelring met notenijs, nagerecht voor 4 personen

75 ml herfstbockbier
50 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
1/2 tl kaneelpoeder
zonnebloemolie, om te frituren
1 grote, knapperige handappel, bijv. jonagold
4 bollen notenijs

Maak een glad beslag door het bier al kloppende met een vork of garde langzaam bij het bakmeel te schenken. Meng de vanillesuiker met de kaneel en voeg de helft toe aan het beslag. Verhit de zonnebloemolie.
Steek het klokhuis uit de appel en snijd de ongeschilde appel in 4 dikke ringen. Haal de appelringen een voor een door het beslag en laat ze meteen voorzichtig in de olie glijden. Bak de appelringen aan beide kanten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg op elk bord een appelring en schep er een bol ijs op. Bestrooi met de rest van het vanillesuiker-kaneelmengsel en serveer meteen.

chili con carne bockbier-delicious