Zo leuk was het bij…

de delicious.masterclass bij Librije’s Atelier in Zwolle, vrijdag 21 augustus 2009.

Het lijkt wel of we op schoolreis gaan. Want voor de deur van Librije’s Hotel (van sterrenkok Jonnie en vinologe Thérèse Boer) waarin het Atelier is gevestigd, staat de oude knalgele Amerikaanse schoolbus die ons voorafgaand aan de delicious.masterclass in Librije’s Atelier naar Eef Stel, groentekweker en vaste leverancier van Jonnie, brengt. Bij Eefs kas in Dalfsen mogen we proeven, natuurlijk. En dan worden we euforisch. Komkommer die naar komkommer smaakt, bietjes die naar bietjes smaken, venkel die naar venkel smaakt. Groente zoals groente hoort te smaken, maar zoals het zelden smaakt. Wat is dit? De hemel?

Terug in Zwolle stelt gastvrouw Geralda Joziasse, die ons ’s morgens al een rondleiding door het hotel heeft gegeven (‘Wat is de voormalige vrouwengevangenis mooi geworden.’), ons voor aan chef Arjan, die de leiding heeft over de keuken van het prachtige, strakke Atelier. Terwijl we een soepje opdrinken (goddank, want we beginnen trek te krijgen), laat hij ons tijdens een sessie speedkoken zien hoe we onze lunch bereiden. Op het menu staan gazpacho, op bijzondere wijze geserveerd, gebraden lamscarré met een vlaai van aubergine, meiknolletjes in gebrande boter en lamsjus met konijn en toe hangop, aardbeien en rabarber. En dan zelf aan de slag. Er wordt gesneden, schoongemaakt, uitgerold, geplet, geroosterd, bedropen, gemalen, ingekookt, geraspt… Rode wangen, opperste concentratie, want voor elk gerecht zijn een paar technieken nodig. Juist dat laatste vindt iedereen leuk (‘Koken kunnen we al. Dus de eenvoudige dingen kunnen achterwege blijven. We komen om iets te leren’).

En dan aan tafel. Erbij komen fijne wijnen. Heerlijk is alles. Blije gezichten alom. En leuk: Jonnie en Thérèse komen ook nog even langs. ‘Twee zijn er gezakt’, zegt Jonnie plagerig terwijl hij met een zwierige zwaai zijn handtekening onder de diploma’s zet.
Na het eten bezoeken we met  Geralda Librije’s winkel. Mooie olijfolie, azijn, worst, olijven aïolie, rilette, Italiaanse kaas met truffel, jam Zwolse boerenmosterd en niet te vergeten wijn: Kus van Thérèse… ook hier wordt flink wat ingeslagen voor thuis. En dan is een heerlijke dag ten einde gekomen. Alhoewel, als ik richting auto loop, hoor ik een paar dames uit het gezelschap zeggen dat ze nog even naar kookwinkel Oldenhof móeten. Ach ja, je bent culinair of je bent het niet.

Marion de Boer,
redacteur delicious.

delicious. organiseert regelmatig workshop en masterclasses. Houd hiervoor het blad en deliciousmagazine.nl in de gaten.