Verrassen met left-overs

delicious. lezeres Caroline: ‘Ik zou het erg prettig vinden als er eens wat meer aandacht is voor restverwerking. Het is voor 2 personen vaak onmogelijk bepaalde gerechten te maken omdat er veel te veel over blijft.’

Redactie delicious.: ‘De meeste recepten zijn inderdaad royaal voor 2 personen. Vaak kun je de hoeveelheden halveren, zeker bij salades en koude gerechten. Of vries de helft in, tijdens een drukke periode is het fijn iets lekkers in de vriezer aan te treffen. We geven je graag wat tips voor left-overs uit de delicious. van deze maand, je zet er de volgende dag in een handomdraai weer een verrassend lekkere maaltijd mee op tafel:

1 lamsrollade (p. 46) Een restje vlees doet het altijd goed in een pastasaus, ragout en – zowel warm als koud – op brood en clubsandwiches. De heerlijke vulling van abrikoos, knoflook en munt van deze lamsrollade geeft extra veel smaak. Verhit voor een pastasaus een beetje olijfolie in een braadpan en fruit een gesneden rode ui. Snijd het rolladevlees met de vulling in reepjes en bak 2-3 min. mee. Voeg een glas witte wijn en een blik tomatenblokjes toe en verwarm de pastasaus nog 15-20 min. op laag vuur. Lekker met tagliatelle, geraspte oude schapenkaas en een frisse salade.

2 ossenstaartragout (p. 48) Zoals de Deense v-kok en kookboekenschrijfster Trina Hahnemann al zegt over haar recept, smaakt de ragout de volgende dag nog lekkerder. Dit recept is voor 8 personen maar de hoeveelheden kun je eenvoudig halveren. Controleer tijdens het stoven wel regelmatig, bijv. elke 20-30 min., of er nog voldoende stoofvocht is en schenk eventueel extra rode wijn of water in de pan. Voor 2 personen schep je de resterende helft van de ragout na afkoelen in een ovenschaal. Dek de ragout af met aardappelpuree en bestrooi met geraspte kaas. Schuif de ovenschotel de volgende dag in een voorverwarmde oven van 200 ºC gedurende 25-30 min., of tot de schotel goed warm is en de kaas gesmolten. Of mix&match: neem geen puree maar een (restje) knollenmixstamppot waarvan je het recept op p. 89 vindt.

3 kip biryani (p. 56) Een restje rijst is ideaal voor een drukke avondspits, want opbakken en klaar! Pluk bij deze kip biryani na afkoelen het vlees van de kippendijen en voeg het weer toe aan de rijst. Bak de rijst de volgende dag in de wok in een neutrale olie. Lekker met een spiegelei of pindasaus en cassave kroepoek.

4 geroosterde groenten-humustaart (p. 62) Deze taart is zó lekker dat je het vast niet erg vindt om h’m de volgende dag weer op tafel te zetten. Verwarm het restje taart in een voorverwarmde oven van 180 ºC in zo’n 20 min. Dek de bovenkant eventueel met aluminiumfolie af als de taart te donker kleurt. Ook koud is de hartige taart lekker, neem taartblokjes mee en verras je collega’s tijdens de lunch. Een restje taart laat zich bovendien prima invriezen en kan zeker 1-2 maanden in de diepvries worden bewaard. Hetzelfde geldt voor de heerlijke hartige taarten van ‘Wie nog een extra puntje?’ (p. 76), met uitzondering van de tomatentaart (die overigens verrukkelijk is). De tomatentaart serveer je koud, een restje kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren.

5 stamppot prei met appel en walnoten (p. 91) Ook deze stamppot is een dag later minstens zo lekker. Snijd het resterende vlees in plakjes en verdeel met de uienjus over de bodem van een ovenschaal. Dek af met de stamppot, bestrooi met paneermeel en wat vlokjes boter en gratineer in een voorverwarmde oven van 200 ºC in 20-25 min., of tot het korstje knapperig is en de stamppot goed warm. Lekker met grove mosterd.

6 Italiaanse stamppot met gebakken vis (p. 93) Verdeel de resterende visfilets in kleine stukjes en schep door het restje stamppot. Schep steeds een beetje stamppot op een plakje parmaham. Rol de ham met de stamppot strak op en bak in een koekenpan met olijfolie, tot de rolletjes door en door warm zijn en de ham lekker krokant. Geef er een groene salade met zwarte olijfjes of semigedroogde tomaatjes bij.

7 Met een restje vlees van testkok Nel Pit verraste culinair redacteur Trudelies Schouten de redactie eerder met heerlijke kroketten. Hier vind je haar recept!

8 Tot slot geven we je graag nog een algemene left-overtip voor groenten: maak er pannenkoekjes mee. Gegarandeerd een succes, zeker bij kinderen. Roer voor ca. 12 pannenkoekjes een glad beslag van 125 g zelfrijzend bakmeel, 1 ei, 150 ml melk en een snuf zout. Bak in een koekenpan met olijfolie steeds 3-4 kleine pannenkoekjes van het beslag. Zodra je het beslag in de pan hebt geschept, leg je wat van het groenterestje in het vochtige beslag. Keer de pannenkoekjes als de bovenzijde droog is en bak ze ook aan de andere kant mooi bruin. Lekker met gegrilde of gebakken saucijsjes en een tomatensalade met frisse yoghurt-knoflookdressing.

Heb jij een left-overtip voor Caroline? Reageer!