22x umami-koken met gedroogde paddenstoelen

italiaanse tomatensoep paddenstoelenminestrone - delicious

Niets zo lekker als een geheime truc achter de hand hebben. Zo’n simpele short cut, waarmee je gerechten in een handomdraai een intensere smaak geeft. De favoriete truc van zo’n beetje ieder redactielid van delicious. magazine? Gedroogde paddenstoelen!

Vaak is ‘zo vers mogelijk’ het devies, alleen zijn niet alle paddenstoelen het hele jaar door verkrijgbaar. Daarom koken we net zo graag met een portie gedroogde paddenstoelen. Oók in receptuur waar verder geen funghi in voor komt.

Low budget, lang houdbaar

Gedroogde paddenstoelen zijn smaakbommetjes van de bovenste plank. Shiitake, porcini, morielje, cèpes, oesterzwemmen, ringboleten… De keuze is eindeloos en iedere soort heeft zijn eigen smaak en textuur.

Voordat je aan de slag gaat met gedroogde paddenstoelen, is het van belang ze weer tot leven te wekken of ’te activeren’. Dit doe je door de paddenstoelen in (lauw)warm water te laten wellen. Trek hier ongeveer 30 minuten voor uit. Gebruik je erg grote of stevige paddenstoelen, zoals shiitake? Dan hebben ze wellicht iets langer nodig. Voor een extra smaakdimensie, kun je de paddenstoelen laten wellen in warme bouillon of wijn.

Geen tijd om ze te wellen? Koop de paddenstoelen in poedervorm of maal ze zelf fijn in een hakmolen of elektrische koffiemolen.

Vegan smaakmaker

Tip: gedroogde paddenstoelen geven plantaardige gerechten net dat beetje ‘oomph‘, dat soms ontbreekt wanneer je zonder dierlijke producten kookt. Voeg dus gerust wat gedroogde paddenstoelen(poeder) toe aan je favoriete vegan gerecht.

Meer weten over wilde paddenstoelen? Lees hier verder!

Recepten met gedroogde paddenstoelen

knolselderijsoep met tijm en gedroogde paddenstoelen
Soep geef je met knolselderij een extra diepe dimensie. Proef Kirstens knolselderijsoep met gedroogde paddenstoelen en tijm maar.
naar recept
knolselderijsoep-delicious
bietenhutspot met pulled oats & uien-tijmjus
Voor delicious. maakte Janneke Philippi een variant op hutspot met bieten en Pulled Oats. Lekker herfstig, vol van smaak en vegetarisch. 
naar recept
Bietenhutspot met pulled oats en uien-tijmjus
volkorenpitabroodjes
Zelf brood maken moeilijk? Wij helpen een handje. Volkorenpitabroodjes zijn een verantwoord alternatief op de wrap én ook nog eens heel lekker. In dit recept vullen we de pitabroodjes met porcini, ricotta en passata, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.
naar recept
vvolkorenpitabroodjes maken | delicious
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
Ook zo gek op paddenstoelen? In de herfst maken we het liefst elke week deze zalige, simpele én makkelijke paddenstoelensoep met tijm.
Meer weten over paddenstoelen? In dit artikel vertellen we je alles over wilde paddenstoelen.
naar recept
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
hartige paddenstoelentaart met prei en kaas
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.
Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.
naar recept
hartige taart met paddenstoelen
polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta
Vandaag gaan we voor polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met eigen twist.
naar recept
polentaoesterzwammen-deliciousmagazine
gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon
De unieke deur van de NEFF- Slide&Hide®– oven verdwijnt bij het openen helemaal onder de oven. Ideaal om gerechten tussentijds te checken of om bijvoorbeeld deze gebraiseerde spitskool te bedruipen.
Stomen kan ook heel goed in de oven, bijvoorbeeld deze gestoomde zeebaars gevuld met dille, venkel en citroen.
naar recept
gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon - delicious
paddenstoelentaart
Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
naar recept
paddenstoelentaart-deliciouspaddenstoelentaart-delicious
stevige soep met parelgort, bospaddenstoelen en whiskey
Yvette: ‘Geen whiskey in huis – hè, echt waar? Gebruik dan droge  sherry, ook lekker hoor. Bewaar je een restje soep tot de volgende dag, giet er dan nog wat bouillon bij, want de gort neemt al het vocht op’
naar recept
yvette column parelgortsoep - delicious
polentakoekjes met paddenstoelen en mozzarella
Wil je een bijzondere lunch of brunch? Bak polentakoekjes die je garneert met gebakken paddenstoelen en mozzarella. Voor de polenta en het wellen van gedroogde porcini is kokend water uit de Quooker-kraan ideaal!
Probeer ook eens dit abrikozen-yoghurtontbijt met verveinethee & cantuccini.
naar recept
polentakoekjes quoteer
paddenstoelenminestrone met gnocchi
Met dit koude weer warm je helemaal op bij deze paddenstoelenminestrone. Koelverse gnocchi en gedroogde paddenstoelen spelen de hoofdrol in deze rijkgevulde soep.
Nog gnocchi over? Deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta is verrukkelijk!
naar recept
italiaanse tomatensoep paddenstoelenminestrone - delicious
orecchiette met bimi en paddenstoelen
Zin in een smaakbom maar geen zin om uren in de keuken te spenderen? Wij hebben de oplossing: deze easy pasta met porcini zit vol stevige smaken en staat binnen een halfuur op tafel.
naar recept
orecchiette-delicious
paddenstoelenrisotto met dry aged runderfilet en venkelzaad
Comfort food ten top: deze risotto met plakjes rundvlees en gebakken paddenstoelen. We verrijken ‘m met mascarpone en venkelzaad. Die specerij is een fantastische smaakmaker. Als je de zaadjes even roostert, komt de heerlijke anijsachtige smaak en geur vrij.
Of ga voor onweerstaanbaar vegetarisch: witte bonen met prei en paddenstoelen.
naar recept
paddenstoelenrisotto-delicious
paddenstoelenburgers met bulgur
In deze burgers gaat naast bulgur en verse kruiden ook heel veel paddenstoelen. Tip: drink bij deze paddenstoelenburgers een heerlijke droge witte rhônewijn. De nootachtige tonen passen perfect bij de aardse smaak van de paddenstoelen.
Ook in salades is bulgur heel lekker. Probeer deze salade met aubergine, bulgur en walnoten
naar recept
paddenstoelenburgers met bulgur - delicious
wilde-paddenstoelensoep met hazelnoot
Yvette: ‘Zelfgemaakte bouillon is altijd het lekkerst. Elk eenvoudig gerecht knapt enorm op van de indringende smaak van een zelfgetrokken bouillon. Overigens is de geur van een grote pan bouillon, trekkend op het fornuis, ongeëvenaard.'
naar recept
soorten paddenstoelen wilde-paddenstoelensoep met hazelnoot - delicious
steak met paddenstoelenboter en bosuitjes
Deze steak met paddenstoelenboter en uitjes is superlekker en tjokvol ‘gewone’ en toch erg gezonde ingrediënten. Bak de steak zoals jij ‘m lekker vindt en serveer met citroen en uitjes.
naar recept
steak met paddenstoelenboter - delicious
quinoa-risotto met paddenstoelen en hazelnotengremolata
Deze glutenvrije quinoa-risotto zit vol gezonde stoffen: plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen uit quinoa en onverzadigde vetten uit hazelnoten en olijfolie.
naar recept
quinoa-risotto glutenvrij | delicious
loempia met ham en black fungus
De temperaturen dalen, het blad valt, het regent regelmatig… Kortom: hét moment voor paddenstoelen! Daarom delen we de hele week paddenstoelenrecepten uit Familietijd. Dit keer: loempia met ham en black fungus.
Ook heel lekker met paddenstoelen: risotto met pancetta en waterkers.
naar recept
loempia black fungus - delicious
eendenbout in kloosterbier, met mosterd en cavolo nero
Cavolo nero – of zwarte kool – was nooit echt verkrijgbaar in Nederland, maar tegenwoordig gaat het de goede kant op. En dat terwijl de kool het op Nederlandse bodem ook heel goed doet en aardig wat vorst kan hebben. De smaak lijkt op die van boerenkool, maar is eigenlijk nog lekkerder en verfijnder. Heerlijk om even te bakken. Nu maar hopen dat meer telers cavolo nero gaan kweken, dus vaak ernaar vragen!
naar recept
Eendenbout-delicious
ravioli bolognese met funghi
In de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
naar recept
Ravioli met funghi
pompoen met pesto-rijstvulling
We zijn dol op verbluffend eenvoudige recepten, al helemaal met pompoen. Halveren, roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*
De overgebleven pompoenpitten? Die gebruik je als crunchy topping op deze spaghetti met artisjok en gorgonzola. Lekker no waste, precies zoals we het graag zien.
naar recept
pompoen met pesto-rijstvulling - delicious
paddenstoelenrisotto met eend en rucola
Chique én comfortabel dineren? Easy! Deze risotto heeft alles wat je nodig hebt, zeker op dagen dat het weer niet fantastisch is.
Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. Allemaal binnen 30 minuten klaar! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen.
Ook heel lekker met eend: eendenkroketjes met heerlijke mayonaise.
naar recept
paddenstoelenrisotto met eend en rucola - delicious
italiaanse tomatensoep paddenstoelenminestrone - delicious